Van 12 t/m 17 augustus organiseerde het Aartsbisdom Utrecht twee zomerkampen in en om kampeerboerderij de Heidebloem in Haarle: het kinderkamp (7-12 jaar) en het tienerkamp (13-16 jaar). Het thema van het kinderkamp was dit jaar ‘Koning(in) voor een week’ – daarbij kwamen verhalen in de Bijbel over koningen en koninginnen aan bod. Voor de tieners was het thema ‘Reis door de wereld’: ze maakten kennis met verschillende culturen, dieren en planten.

De deelnemers aan het kinderkamp leerden elkaar op de eerste dag via diverse spellen beter kennen. De tieners begonnen meteen aan hun ‘wereldreis’, waarbij Antarctica het startpunt was. Ze leerden onder meer een iglo te bouwen en hielpen onderzoekers om een artefact te vinden in het poolgebied.
Zondag 13 augustus vierden de kinderen samen de Mis en luisterden naar het verhaal van Jozef de Dromenkoning. Daarna maakten ze mooie dromenvangers. “De spellen stonden die dag in het teken van kleding van de koning en koningin,” vertelt de organisatie. “Zo was er een race op hakken en een estafette met koningskleren. De avond werd afgesloten met een hoffelijke disco.” De tieners reisden op zondag naar Afrika. Nadat ze de Mis gevierd hadden, gingen ze op fietssafari waarbij ze diverse Afrikaanse dieren ontmoetten. Tevens bouwden ze Afrikaanse hutten en sloten de dag af met een kampvuur.

Zomerkampen 2023 b
Zomerkampen 2023 c

Op maandag 14 augustus luisterden de kinderen naar het verhaal van koning Salomo. Daarna lieten zij in een toneelstukje zien hoe zij net als koning Salomo recht kunnen spreken. ‘s Middags werden zilverstukken door het bos naar de goede kluis gesmokkeld en in de avond gingen ze op zoek naar verschillende koningen en koninginnen. Ze kregen hierbij hulp van de tieners, die deze dag in Europa hadden doorgebracht. Ze speelden er het spannende ‘expeditie Robinson’ en bezochten Nijverdal. In de avond stonden nog meer uitdagende spellen op het programma.
De kinderen speelden dinsdags een lakeienrace, hielden een sponzenloop, speelden torenvoetbal en deden een hoffelijke stoelendans. Tijdens de catechese hoorden ze het verhaal van de dappere koningin Esther en tekenden ze vervolgens hun eigen wapenschild.
De tieners waren afgereisd naar Azië. “Het was een rustig dagje waarop ze sushi hebben gemaakt, origami hebben gevouwen en geblinddoekt het bekende Aziatische puzzelspel Tetris gespeeld hebben,” vertelt de organisatie van het kamp. “Het werd ‘s middags wat spannender met het smokkelen van Chinese drakeneieren. De dag is afgesloten met een leuke filmavond.”

Zomerkampen 2023 f
Zomerkampen 2023 g

Op woensdag moesten de tieners uitbreken uit een Amerikaanse gevangenis. Dat betekende allerlei puzzels oplossen voordat ze hun Amerikaanse ontbijt kregen: pannenkoeken, ei met spek en donuts. ‘s Middags deden ze spellen in het bos en daarna werd de bonte avond voorbereid met veel liedjes, goocheltrucs en quizzen. Aansluitend was er een disco met kampvuur.
De kinderen hielden ‘s ochtends een eendenrace in het zwembad om punten te verdienen voor hun groepje. ‘s Middags zijn er verschillende koninklijke spellen gespeeld, zoals vlagje prik en een toren bouwen. ‘s Avonds was de bonte avond – “zoals altijd was deze erg bont en erg gezellig,” aldus de organisatie.