Back to basic!

Het Aartsbisdom Utrecht organiseerde van 5 t/m 11 augustus traditiegetrouw een tienerkamp. Op 5 augustus vertrokken 21 tieners met hun 6 begeleiders naar het dorpje Rott in de Duitse Eifel. Daar sloegen ze voor een week hun kamp op. “Het thema was ‘Back to basic’ en pastor Roderick Vonhögen ging tijdens de vieringen en catechese in op dat thema. De groep werd verdeeld in groepjes, zoals ‘Remco’s karate kids’, ‘Geckoos’ en ‘Wolvinnen’ met een bijbehorende yell,” vertelt organisator pastoor Zweers.

Op de eerste volle dag was de sportdag gepland. Vanwege de hitte werd er veel met water gespeeld. Zo moest elke deelnemer zo lang mogelijk aan een touw hangen, terwijl de anderen hem of haar bekogelden met waterballonnen. Ook was er ‘komkommersjoelen’ en een hindernisbaan met modder en water. ‘s Avonds was er een kampvuur waarbij er “stevig gezongen werd,” aldus Zweers.

Zweers: “De volgende dag was het tijd voor een trektocht. Vanwege het warme weer hoefden de tieners alleen hun handbagage mee te nemen. Ze liepen door de prachtige natuur naar een terrein aan de oever van een beek, waar ze overnachtten onder een afdak en in een hutje. De leiding sliep onder een zeil in de open lucht. Juist op die avond bleken de gebeden van velen verhoord te zijn en ging het na wekenlange droogte keihard regenen en onweren. Gelukkig had de leiding een goede bivak gemaakt.” De volgende ochtend ging de tocht verder naar het prachtige stadje Monschau. De groepjes kwamen zingend de stad binnen en eindelijk was er gelegenheid om ijs te eten. Iedere groep kreeg geld om zelf eten te kopen en dit met de eigen groep klaar te maken op het kampterrein.

Op donderdag was er na de Mis een spel, terwijl het terrein werd klaargemaakt voor een lasergamespel. Vooral ‘s avonds, in het donker, bleek het veel leuk om op al die verschillend gekleurde lichtjes af te gaan, vertelt Zweers. “Op de laatste volle dag klommen we in een klimbos. Iedereen kreeg de gelegenheid om in het eigen tempo de route te volbrengen. Daarna was het tijd om wat te bedenken voor de bonte avond. Aan het einde zong de leiding een lied met een couplet voor iedere tiener.”

De volgende morgen werd alles afgebroken. Onderweg ging de groep nog zwemmen maar om half zes was het kamp echt ten einde. De tranen en knuffels lieten zien dat iedereen het naar de zin heeft gehad en al uitkijkt naar de reünie. Dit was na 15 jaar het laatste tienerkamp dat pastoor Gerben Zweers voor het Aartsbisdom Utrecht organiseerde: hij wordt augustijn in België.