Veel activiteiten in het Aartsbisdom Utrecht konden de afgelopen maanden vanwege de coronacrisis niet doorgaan, maar de zomerkampen (1-6 augustus) in Haarle gelukkig wel. Het kinderkamp (7-12 jaar) had als thema ‘Beloofd is beloofd’, het tienerkamp (13-16 jaar) stond in het teken van de christelijke feesten. Vicaris Hans Pauw (Jeugd en Jongeren) kijkt tevreden terug: “Het was een mooie week vol met spel maar ook met inhoud.”

Er namen 32 kinderen en 26 tieners deel aan de zomerkampen. Vicaris Pauw was als ‘kampelaan’ één van de begeleiders van het kinderkamp, de kersverse priester Gauthier de Bekker (gewijd op 25 juli jl.) maakte onderdeel uit van de leiding van het tienerkamp. Pauw: “Bijna zestig jonge deelnemers die met het geloof bezig waren, dat is prachtig. En sommige jongeren deden deze week verrassende ontdekkingen, zoals hoe sterk het Sinterklaasfeest inhoudelijk bij de Adventstijd past: bij Sinterklaas staat immers de verwachting ook centraal.”

Marsmannetjes
De eerste zomerkampdag stond in het teken van kennismaking via allerlei spelletjes. Zondag 2 augustus startten het tiener- en kinderkamp met een Eucharistieviering. Daarna was het kinderkamp onder meer druk bezig met het maken van marsmannetjes: wie van de deelnemers kon de meeste kleren over elkaar aan? ‘s Middags hoorden de kinderen het verhaal over Noach en de regenboog, het teken van een nieuw begin. De tieners vierden op zondag Kerstmis, waarbij zij onder andere een kerstbal-estafette deden. Daarna hebben ze zelf een luxe viergangen kerstdiner voorbereid. De dag werd afgesloten met een traditionele kerstboomverbranding.
Maandag 3 augustus vierden de tieners Aswoensdag, tijdens de catechese die dag stonden ze stil bij de betekenis van deze dag. ‘s Middags hadden ze een dropping en bezochten een graansilo, waar zij een rondleiding kregen. Hun dag werd afgesloten met een filmavond.
De kinderen testten deze dag hun behendigheid met een parcours. De kampelaan sprak tijdens de catechese over Mozes en de brandende braamstruik. ‘s Middags zijn de kinderen naar het bos geweest voor een spel levend Stratego. Met verhalen rond het kampvuur werd hun dag besloten.

Goede Week
Op 4 augustus konden de kinderen veel punten verdienen met allerlei spelletjes. Bij de catechese stonden de tien geboden centraal en waarom het belangrijk is om regels te hebben en deze na te leven. In de feestweek voor de tieners werd op dinsdag de Goede Week gevierd met een Mis en het fietsen van de kruisweg langs alle staties. Uiteraard mocht aan het einde van de Goede week een mooi paasvuur niet ontbreken.
De Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts bezocht op 4 augustus de zomerkampen. Met sommige deelnemers was dat een hernieuwde kennismaking – er waren diverse kinderen bij die door hem zijn gevormd. ‘s Avonds werd in het bos het kleurenspel gespeeld: de kinderen moesten de juiste kleurencombinaties vinden die de tieners bij zich hadden. “Een succesvolle en leuke samenwerking,” aldus de organisatie.
Woensdag 5 augustus gingen de kinderen naar het zwembad. Na terugkeer waren er pannenkoeken, gevolgd door de traditionele bonte avond. Ieder team voerde een mooi toneelstuk op. De tieners vierden die dag Pasen met een Mis in de Heilige Sebastianuskerk te Haarle. Daarna gingen ze naar het bos om paaseieren te ruilen. Ook voor hen stond er een bonte avond op het programma, met veel mooie acts.

De laatste dag van het kinderkamp (6 augustus) was een hele warme dag, maar met waterspelletjes kun je een hoop verkoeling geven aan elkaar. Tegen de lunch was iedereen wel kletsnat! Gelukkig zaten er nog schone kleren in de tas die na de lunch vast werd ingepakt. In de middag werd de slotviering gehouden. Daarin stond het evangelieverhaal van de wonderbare broodvermenigvuldiging centraal. Kampelaan Pauw vertelde in het kader van het kampthema (‘Beloofd is beloofd’) over het Nieuwe, Altijddurende Verbond van God met de mensen dat wij vieren rond Christus in de heilige Eucharistie. In de viering van dit sacrament wil de Heer heel dicht bij ons zijn, ons helpen en voeden. Ook vandaag geeft Hij zichzelf aan ons.
Na nog wat opruimen kwamen éindelijk de frietjes op tafel of was het nu patat? In ieder geval kwam het letterlijk op tafel die mooi was afgedekt met folie. Toen de ouders waren gearriveerd, werd de eindstand bekendgemaakt: team rood werd de winnaar, de teams geel en blauw hadden de gedeelde tweede plaats. Na het zingen van het kamplied ging iedereen blij en voldaan naar huis, maar ook een beetje moe.

De tieners vierden de laatste dag Pinksteren en kregen catechese over de Heilige Geest. Vanwege het warme weer werd er ook gezwommen in een prachtig privézwembad met ligweide. Daarna werd er nog een Pubquiz gespeeld om ieders kennis te testen op velerlei gebied. Tot besluit werd er heerlijk buiten gegeten… ook hier patat friet! Vicaris Pauw: “We mogen terugkijken op een geslaagde week met een mooi aantal deelnemers. Vooral het tienerkamp dat voor het eerst op deze wijze en op deze locatie werd georganiseerd, maakte een heel goede start met 26 deelnemers. Hulde aan de leiding, Bas Kolfschoten en Rik Ledoux, die samen het initiatief hebben genomen om het tienerkamp voor ons bisdom op te pakken. Marijke, Josefa en de pasgewijde priester Gauthier de Bekker hebben hen daarbij volledig ondersteund.”

Ook het kinderkamp was weer vol met 32 deelnemers. “Spelleiders Remco Peters en Anne Kolfschoten behoren inmiddels tot de geroutineerde helpers en hadden het goed voor elkaar,” aldus de kampelaan. “De groepsleiders Rosemarie, Fabian, Kristel, Bart, Colinda en Joost hebben zich volledig ingezet voor hun team en alle kinderen: grote klasse!” Frank zorgde als kokkie op soms verrassend gevarieerde wijze voor heerlijke maaltijden en de kampelaan zorgde voor het geestelijk voedsel. Hans Pauw: “Heel veel dank zijn wij als bisdom verschuldigd aan Jacqueline Kolfschoten die voor, tijdens én na de kampen heel veel werk verzet en alles coördineert en communiceert – met liefde én een groot probleemoplossend vermogen! We mogen dankbaar zijn voor deze vrijwilligers die zich van harte inzetten om onze kinderen en tieners een prachtige week te bezorgen.”