De zomerkampen van het Aartsbisdom Utrecht in Haarle (31 juli t/m 5 augustus) waren ook dit jaar geheel volgeboekt. Het kinderkamp (7-12 jaar) had dit keer als thema ‘Vrienden voor het leven’, de tieners (13-16) volgden een programma rond het motto ‘Heroes only’. Zowel binnen als buiten gingen de kinderen en jongeren met deze thema’s aan de slag.

Beide kampen gingen goed van start. Op het kinderkamp maakten de deelnemers kennis met elkaar door het spelen van verschillende spellen. Tijdens de dagsluiting werd naar aanleiding van het thema van het kamp gesproken over het maken van vrienden. Hoe doe je dit? En hoe zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft op kamp?

Voor het tienerkamp stond een spannende avond op het programma. De tieners werden in groepjes verdeeld waarbij samenwerking noodzakelijk was. Ze werden namelijk gedropt in het bos en met aanwijzingen via een telefoon moesten ze de weg terugvinden. Door de goede samenwerking lukte dat iedereen.

Na een korte nacht bewezen de tieners echte helden te zijn. Zo moesten ze de volgende dag bouwwerken maken om een ei te beschermen. Daarnaast hebben ze blind op elkaar vertrouwd tijdens het blind blikgooien. ‘s Avonds stond er nog een bosspel op het programma.

De kinderen begonnen hun dag met een mooie Eucharistieviering waarin ze luisterden naar het verhaal over Jezus en zijn vrienden. Ook werden veel spellen gespeeld waarin samenwerking belangrijk was. Helaas was het ‘s middags erg regenachtig, wat doe je dan als je op kamp bent? Dan doe je binnen waterspelletjes, want op kamp kan dat. De avond werd afgesloten met een disco.

De volgende dag scheen de zon, zodat de kinderen hun spellen buiten konden spelen, waaronder de ‘postkaarten opdracht’ in het bos. Tijdens de catechese stond deze dag het verhaal over Lazarus centraal. Op grote harten werd vervolgens inhoud gegeven aan het thema vriendschap. Een kamp is natuurlijk niet compleet zonder een kampvuur, inclusief een spannend verhaal en marshmallows.

De tieners bewezen deze dag dat zij ook op grote hoogte echte helden zijn. Ze hebben allemaal geklommen en geklauterd in een klimbos. Daarna hebben zij nagedacht over hun goede eigenschappen en daarmee een mooie sjerp versierd.

In een vriendschap draait het om vertrouwen, samenwerken, communicatie en vergeving. Dinsdag 3 augustus stond het kinderkamp dan ook in het teken van deze vier woorden. Tijdens de spellen moest er blind vertrouwd en goed gecommuniceerd worden. Daarnaast is goede samenwerking als team belangrijk om punten te halen. Tot slot ging het in de catechese om vergeving, net zoals Jezus bij Zacheüs deed.

De tieners maakten deze dag na een mooie viering een flinke fietstocht. Daarna kregen ze een interessante rondleiding in het vrijheidsmuseum om te leren over de helden uit de oorlog. ‘s Avonds hielpen de tieners bij een bosspel van de kinderen en deden ze in groepjes verschillende escape rooms – ze ontsnapten allemaal.

Op woensdag hebben de tieners elkaar leren vertrouwen. Ze moesten blind een parcours afleggen waarbij de ander aanwijzingen mocht geven. Daarnaast zijn er veel spellen in het bos gespeeld. Na een leerzame catechese leefden de tieners zich uit tijdens de bonte avond. Er waren veel liedjes en trucs te zien. Aansluitend was er een echte stapavond op eigen locatie.

Ook de kinderen hadden een drukke dag. ‘s Ochtends vond er een heuse ‘eenden race’ plaats in het zwembad: “Vrienden spelen namelijk nooit in hun eendje,” aldus de organisatie. ‘s Middags werd wederom goed samengewerkt en gestreden tijdens de zeskamp. Bij de bonte avond kon iedereen genieten van de verschillende talenten van alle kinderen en de leiding. Na dit traditionele slot van de zomerkampen gingen allen op 5 augustus weer naar huis.