Kinderkamp: hulpverleners en torens van spaghetti

Na de succesvolle editie van 2018 was Haarle opnieuw de locatie van het kinderkamp (7-13 jaar) dat het Aartsbisdom Utrecht jaarlijks organiseert. Van 3 t/m 8 augustus verbleef een groep van liefst 37 kinderen met begeleiders op het terrein van kampeerboerderij De Heidebloem voor een week vol sport, spel en verdieping. Het thema van het kinderkamp was dit keer ‘In het begin’ – de eerste drie woorden van het eerste Bijbelverhaal. Vicaris Jeugd en Jongeren Hans Pauw was wederom de ‘kampelaan’ van dienst, hij had samen met Jacqueline Kolfschoten de leiding over het kamp.

Hans Pauw: “Het thema ‘In het begin’ kwam onder meer terug tijdens de catechesemomenten, waarin we hebben gepraat en nagedacht over het scheppingsverhaal, Adam en Eva in het paradijs en de toren van Babel. En in de Eucharistievieringen aan het begin en het eind van de week ging het over de roeping van de eerste leerlingen en het dubbelgebod van de liefde, de kern van ons geloof.”
Jezus ging na de start van zijn openbare leven al snel op zoek naar hulptroepen, de leerlingen die Hem terzijde konden staan. “Met dat in het achterhoofd hebben we de kinderen dit jaar in vier groepen opgedeeld die zijn vernoemd naar moderne hulpverleners: politie, brandweer, ambulance en Rijkswaterstaat,” vertelt Pauw. Met spellen en opdrachten en meldingen die via de ‘meldkamer’ binnenkwamen, konden punten worden verdiend. Aan commissaris Brom en zijn stagiair Snor gaven de vier teams ‘s avonds hun bevindingen door. Aan het eind van de week bleek team groen (Rijkswaterstaat) de winnaar.

Toren van spaghetti
Het kinderkamp startte op 3 augustus met het openingstoneelstuk, waarin de leiding werd voorgesteld, gevolgd door een aantal kennismakingsspelletjes. Op zondag 4 augustus vierden de kinderen de Eucharistie en stond tijdens de catechese het scheppingsverhaal centraal. Via de meldkamer kwamen die dag allerlei meldingen binnen, die via spelletjes opgelost moesten worden. De volgende dag stond de catechese in het teken van Adam en Eva, als verwerkingsopdracht bedachten de groepjes toneelstukjes waarin ze het geweten lieten spreken. ‘s Middags speelden ze in het bos fanatiek het smokkelspel. Met het roosteren van marshmallows bij het kampvuur werd deze dag besloten.
De catechese op dag vier ging over de Toren van Babel. Tijdens de spelletjes die dag werd het samenwerken getest, onder andere door als team een toren te bouwen van spaghetti. Ook ‘neusverven’ stond die dag op het programma. De dag voor vertrek werd doorgebracht in het zwembad, waarna met een traditionele bonte avond het kinderkamp werd afgesloten.