Slotweek WJD in Panama in volle gang

De Wereldjongerendagen in Panama gingen op 22 januari officieel van start met een openingsmis in Panama-Stad, met als hoofdcelebrant kardinaal Jose Domingo Ulloa Mendieta van Panama-Stad. Een dag later arriveerde paus Franciscus in Panama. Hij sprak tijdens de traditionele Kruisweg op vrijdag over “de onverschilligheid voor het lijden” in de door consumptie verblinde samenleving.

Nadat de jongeren eerder die week afscheid hadden genomen van hun gastgezinnen waar ze tijdens de ‘Days in the Diocese’ verbleven, reisden ze naar Santiago. Daar vierden ze met zo’n 2.000 andere WJD-gangers die in dit bisdom hadden verbleven een openluchtmis. Vervolgens reisden ze per bus naar Panama-Stad.

De 130 Nederlanders zijn tijdens de slotweek van de WJD ondergebracht bij gastgezinnen in een arme wijk van Panama-Stad: Las Mañanitas. De jongeren maken mee hoe veel Panamezen leven met weinig. Sanitaire voorzieningen zijn bijvoorbeeld niet altijd aanwezig bij de gastgezinnen. Toch zit de stemming er goed in door de hartelijkheid en gastvrijheid waarmee de jongeren zijn ontvangen. Stefan Zwetsloot uit de parochie Sint Ludger schrijft hierover in zijn blog: “Wij komen wederom in een gastvrij en vriendelijk gastgezin. Na de eerste kennismaking via ‘google translate’ gaan we gezamenlijk naar de Mis. Hier krijgen we ook al onze welbekende WJD rugzak. De reis is nu halverwege en vooralsnog heb ik het hier erg naar mijn zin. Het is mooi om te zien hoe dicht de mensen hier bij God staan. Ze hebben zo weinig, maar ze geven zoveel.”

De in het Aartsbisdom Utrecht werkzame priester Mauricio Meneses (uit Colombia) is mee met de groep pelgrims uit het aartsbisdom. Hij schrijft over de aankomst in Panama-Stad: “Hier gaan grote moderne bouwprojecten, historische wijken en zeer arme wijken hand in hand. Toen wij naar het centrum van Panama-Stad gingen, zagen wij dat torenhoge wolkenkrabbers, moderne en prachtige gebouwen langs ‘la Cinta costera’ of de kustlijn van de Pacific staan te pronken. Pffff! Ik kon het gevoel van David begrijpen toen hij tegenover Goliath stond, die gebouwen zien eruit als reuzen! Panama-Stad ziet eruit als een moderne westerse metropool.

Met één van de deelnemers uit het aartsbisdom hebben wij het erover gehad dat internationale investeerders heel graag naar Panama-Stad komen, mede dankzij het Panamakanaal dat op enkele kilometers van de stad ligt. Daarom willen de internationale hotelketens, luxe restaurants, winkels en casino’s zich graag vestigen in de stad. Maar… achter al deze rijkdom schuilt ook een andere stad, de Panama-Stad van de armen en de Panama-Stad met een historisch tintje. Het is er modderig, kinderen spelen op geïmproviseerde voetbalveldjes tussen het afval en de huizen zijn vol met stof – alsof ze net een oorlog overleefd hebben.”

Het programma tijdens de Wereldjongerendagen kent diverse onderdelen: culturele uitwisseling (met veel dans en muziek), enkele catechesesessies die werden verzorgd door mgr. Hendriks (over het thema ‘Ja, hier ben ik’) en mgr. De Jong. Mgr. Hendriks moedigde de jongeren naar aanleiding van het verhaal van Samuël aan om niet direct te handelen, maar eerst te luisteren en bereidwilligheid te kweken.

Daarnaast konden de jongeren (vooral werkende twintigers) kiezen uit vijf inhoudelijke streams: leiderschap, ‘ethics for medics’, twitteren met God, theologie of Ontdek jezelf. Zo leren ze onder meer hun katholieke geloof te verbinden met hun werk, bijvoorbeeld hoe kun je als medicus jouw standpunt op ethisch vlak verdedigen en zo groeien in je professie?

Maar er werd ook een uitstapje gemaakt naar het beroemde Panamakanaal. De Nederlandse jongeren maakten een rondvaart met toeristenbootjes door het mooie natuurgebied om het kanaal heen. Panama staat bekend om zijn grote biodiversiteit en telt 200 verschillende vogelsoorten, dat is meer dan de VS en Canada samen. De jongeren spotten tijdens de vaartocht onder meer aapjes, kaaimannen, schildpadden en leguanen.

Dit weekend is de nachtwake met paus Franciscus op zaterdagavond, op zondagochtend gevolgd door de slotmis met de paus. In Nederland vertrok op vrijdagavond 25 januari de boot naar Ameland met daarop het merendeel van de in totaal 180 deelnemers (jongeren en begeleiders) aan het thuisprogramma voor de Wereldjongerendagen op Ameland. Organisator Gerrie Conen: “We vinden het superleuk om dit met jongeren uit hele land te doen en vanaf Ameland mee te leven met de WJD in Panama. Het was al gauw duidelijk dat Panama in ieder geval voor veel jongeren onder de 18 een brug te ver zou zijn. Qua reiskosten, maar ook omdat deze WJD niet samenvallen met een schoolvakantie in ons land. Vandaar dat we al tijdig een thuisprogramma hebben bedacht onder de titel WJD@home. Ameland heeft net als Panama bovendien zee, natuur en aardige mensen.”
Op het programma staat behalve uitwaaien op het strand onder meer catechese door de aanwezige bisschoppen mgr. Van den Hende (bisdom Rotterdam) en mgr. Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden). Verder is er een live verbinding met Panama om de gebeurtenissen tijdens de WJD daar te kunnen volgen en mee te kunnen beleven. De Eucharistieviering op zondagochtend wordt vanaf Ameland uitgezonden op NPO2 door KRO-NCRV vanaf 10.30 uur.

Foto’s: Ramon Mangold