Een flink aantal van de Nederlandse deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Panama is inmiddels teruggekeerd. De WJD zijn zondag 27 januari afgesloten met een Mis in het Metropark nabij Panama-Stad. Samen met paus Franciscus en honderden bisschoppen en priesters vierden naar schatting zo’n 700.000 jongeren samen deze mis. Ook de Nederlandse deelnemers waren erbij, samen met mgr. Hendriks en mgr. De Jong. Op Ameland beleefden 135 jongeren de WJD mee via een parallelprogramma: WJD@Home.

In zijn homilie benadrukte paus Franciscus dat de jongeren niet de toekomst zijn, maar het heden van God. Hij hield hen voor dat Christus niet van tijdelijke aard is, geen onderdeel van het leven dat even tussendoor komt, niet enkel een bijeenkomst als de Wereldjongerendagen. “De Heer en Zijn missie zijn ons leven voor nu en voor de weg die we gaan!”

Aan het einde van de WJD in Panama werd bekendgemaakt dat de volgende editie zal plaatsvinden in de Portugese hoofdstad Lissabon. Organisatie is dan in handen van het Patriarchaat van Lissabon, dat de exacte datum in 2022 later nog bekend zal maken, aldus kardinaal Manuel José Macário do Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon. Op zaterdagavond vond de gebruikelijke avondwake plaats met de paus. De honderdduizenden jongeren overnachtten aansluitend op het veld.
Op Ameland beleefden 135 jongeren afgelopen weekend de avondwake en de Eucharistieviering in Panama mee. Het programma op Ameland bestond verder uit catechese van mgr. Van den Hende (bisdom Rotterdam), een strandwandeling, workshops en een avond van barmhartigheid met een inleiding door mgr. Van den Hout (bisdom Groningen-Leeuwarden). De aanwezigen maakten een foto die zij als groet aan de Nederlandse deelnemers in Panama op Facebook plaatsten. In Nes vierden zij zondagmorgen de Eucharistie met de bisschoppen Van den Hout en Van den Hende. De viering op Ameland werd live uitgezonden op NPO2 door KRO-NCRV en is hier terug te zien.

Stefan Zwetsloot (parochie Sint Ludger) vond het afscheid nemen van zijn gastgezin in Panama-Stad zwaar: ondanks hun armoede “wilden ze gewoon ontzettend graag pelgrims in huis nemen en voor ze zorgen. We kunnen dan ook tevreden terugkijken op de goede verzorging van de afgelopen week. Met ons gastgezin hebben ook een goede band opgebouwd. We werden al de nieuwe zonen van de familie genoemd. Het afscheid valt dan toch weer zwaar. We zijn er maar zes dagen geweest maar het blijft moeilijk het gastgezin achter te laten.”

Hij had geluk dat op het veld paus Franciscus vlak voor hem langs kwam rijden. “Na deze rondrit sprak de paus de jongeren toe. Hij gaf vier pijlers die voor jongeren belangrijk zijn: opleiding, familie, gemeenschap en werk. Daarnaast gaf hij aan dat jongeren vaak niet in God geloven omdat zij zichzelf niet zichtbaar voelen in de maatschappij. Hij vroeg ons meer naar elkaar om te kijken en niet continu bezig te zijn met verkrijgen van de nieuwste spullen. Na de toespraak was er uitstelling van het Allerheiligste. Heel indrukwekkend, zeker de stilte onder de honderdduizenden jongeren. De avond ging verder in muziek en dans tot in de late uurtjes. Er hing een geweldige sfeer en iedereen vermaakte zich uitstekend.”

De in het Aartsbisdom Utrecht werkzame priester Mauricio Meneses (uit Colombia, foto hierboven: met zonnebril) reisde met collega-priester Anton ten Klooster mee met de ‘Utrechtse’ pelgrims in Panama (groepsfoto links: Anton ten Klooster en Mauricio Meneses staan aan de rechterzijde). Hij vertelt over het slotweekend van deze Wereldjongerendagen: “Eén van de onderdelen van onze WJD was de korte pelgrimage van zeker 2,5 kilometer naar het veld. We liepen allemaal hierheen met op de rug wat voor de overnachting nodig was. Tijdens het lopen probeerden we in contact te komen met mensen uit andere landen. Het was eigenlijk een weerspiegeling van onze wandeltocht door het leven.” De slotmis was ook voor hem indrukwekkend: “Het was een mooie ervaring om deze viering mee te maken en samen met de andere priesters te concelebreren met de paus als hoofdcelebrant!”

Foto’s: Ramon Mangold