Lees hier een levendig dag-tot-dag verslag in woord en beeld, van de onvergetelijke reis ‘Ontmoet papa Wojtyla’ naar de Wereldjongerendagen 2016 in Krakau! (Foto: Ramon Mangold)
DAG 1
De deelnemers aan de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ vertrokken zondagavond 17 juli vanuit Utrecht en Deventer naar Polen. ‘s Nachts reisden de bussen door Duitsland, om maandagochtend vroeg Polen binnen te komen. “Daar opende pastoor Joachim Skiba de reis met gebed en een interessante gedachte over ons doel: ‘De beste richting is … naar elkaar toe!’,” aldus jongerenwerker Samuel Luz in een verslag van de eerste dag van deze reis.
Pastoor Skiba (parochie HH. Martha en Maria, Baarn e.o.) is afkomstig uit het bisdom Opole, waar de jongeren tijdens een deel van de reis zullen verblijven. Samuel: “In de bussen heerste echt een WJD-sfeer! De aankomst in Nysa was verrassend en een typische WJD-ervaring: jongeren uit de parochie stonden klaar om ons gastvrij te ontvangen in het voormalige seminarie van Nysa, waar pastoor Skyba gestudeerd heeft.
Na een voedzaam Pools ontbijt heeft een Poolse gids ons door de stad geleid. We zijn daarbij onder meer in de kathedraal geweest. Een ijsje eten was een verplicht moment voor deze eerste dag. Tijdens de Eucharistieviering in de mooie barokke kerk van de parochie leidde mgr. Woorts ons naar een reflectie over de tekenen van Gods liefde voor ons. Tot besluit van de dag was er een deelgroep-moment, waarbij de jongeren nader met elkaar konden kennismaken en hun eerste indrukken van deze reis konden uitwisselen. Morgen wordt een indrukwekkende dag: dan gaan we naar Wadowice en Auschwitz.”
DAG 2
De tweede volledige dag van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’, dinsdag 19 juli, stond in het teken van bezoeken aan Wadowice en Auschwitz. Vanuit Polen doen Manouk Bevers en Laura Geerdink verslag:
Vanmorgen ging de wekker al vroeg: om half 6! Om kwart over zes kregen we ons ontbijt: vier broodjes en een puddingbroodje (erg lekker, volgens velen onder ons). Na het ontbijt pakten we onze tas en stapten de bus in. Judith was heel erg blij met haar beenruimte: dat kon je tot ver in de bus horen… We begonnen de rit van drie uur naar Wadowice (heuveltje op, heuveltje af…) met gebed. Eenmaal aangekomen in Wadowice hebben we de kerk bekeken. Daar hebben we onze doopbeloften opnieuw uitgesproken. In deze kerk is paus Johannes Paulus II gedoopt en was hij misdienaar. Toen we buiten kwamen, werden we door een groep Ghanezen uitgenodigd om gezellig met hun te dansen (bekijk hier het filmpje). Daarna gingen we naar het museum over het leven van Johannes Paulus II. Dit was allemaal erg mooi om te zien.
‘s Middags gingen we naar Auschwitz. Hier bezochten we Auschwitz Birkenau (Auschwitz II). Dit was erg aangrijpend en indrukwekkend, waarbij veel emoties en gedachten naar boven kwamen. We hebben hier samen ook samen de slachtoffers herdacht. Daarna wilden we Auschwitz I bezoeken, maar om verschillende redenen bleek dat helaas niet mogelijk.
Om half negen ‘s avonds kwamen we terug in Nysa. Daar kregen we direct een diner: soep, een soort couscous met een sausje en vlees en bietjes. Na het eten was er om half tien een Eucharistieviering. Bij deze viering spraken we over Wadowice en Auschwitz. Hierbij ging het ook over een priester die in Auschwitz zijn leven heeft gegeven voor een jonge vader: de heilige Maximilian Kolbe, over wie vicaris Pauw sprak in zijn preek.
DAG 3
De berichtgeving over dag 3 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ wordt verzorgd door meerdere pelgrims: zo schreven Marc Wolterink (begeleider), Gauthier de Bekker (begeleider en priesterstudent) en Laurens Uppelschoten (deelnemer) over hun belevenissen. Ook begeleiders mgr. Woorts en vicaris Pauw leverden een bijdrage.
Marc Wolterink (begeleider):
Vandaag zijn we vertrokken uit Nysa om een bezoek te brengen aan de Koningin van Polen, de Zwarte Madonna van Czestochowa. Tijdens de busreis werd er flink gefeest. Wat is Czestochowa een prachtige plek. Daar hebben we de genadekapel bezocht en we hebben in de open lucht een rozenhoedje gebeden. Na wat rondgekeken te hebben en souvenirs te hebben gekocht, zijn we richting Biała gereden. Daar werden we opgewacht door de plaatselijke brandweer om onder escorte naar de markt te rijden. Bij de kerk maakten we kennis met ons gastgezin. Iedereen is razend enthousiast over de ontvangst. In de parochiekerk is gezamenlijk de H. Mis gevierd.
Gauthier de Bekker (begeleider en priesterstudent):
Vandaag hebben we een heel indrukwekkende dag gehad in Polen. Eerst naar de koningin van Polen geweest, Maria van Częstochowa. Verder ben ik erg onder de indruk van de Poolse gastvrijheid. Om met de woorden van twee bijzondere mensen te spreken, te beginnen met paus Johannes Paulus II: “Vaderlandsliefde is een deugd, het gebrek hieraan is als zonde aan te rekenen.” Als tweede onze gastheer in het stadje naast Opole: een oud Pools gezegde luidt “Als je een gast ontvangt, ontvang je Christus.” Deze 85-jarige man, die alleen woont en uitsluitend Pools spreekt, stond erop gasten in huis te nemen. En laat het ons aan niets ontbreken. Met zoveel liefde en goede wil, doet hij meer dan wat valt te dromen.
Laurens Uppelschoten (deelnemer):
Weer een ochtend om met moeite je bed uit te komen. Snel alles inpakken en dan vroeg eten. Dan gaan we met zijn allen de bus in om weer een lange en gezellige reis tegemoet te gaan. Zo gezellig dat bijna iedereen tijdens de controle opstaat om te dansen op de cd van ‘het foute uur’.
Bij de eerste stop gingen we de kapel van de Zwarte Madonna bekijken. Het was heel druk, dus dan moest de kapel wel heel mooi zijn. Na een tijd wachten in de rij konden we eindelijk de binnenkant van de kapel bewonderen. Daarna zijn we doorgelopen een heel grote kerk in. Het was hartstikke mooi, er was veel goud en veel schilderingen. Daarna zochten we buiten een rustig plekje op om het rozenkransgebed te bidden. Na het gebed hadden we even tijd voor onszelf. Je kon gaan winkelen, wandelen of lekker lunchen. Daarna weer allemaal verzamelen, zodat we verder konden gaan naar Opole.
Op de afslag van het stadje waar we moesten zijn, werden we opgewacht door de plaatselijke brandweer. Zij hebben ons naar de plaats van bestemming gebracht. Het was echt geweldig toen we uitstapten, iedereen begon te zingen en te vieren. Na alles uit de bus gepakt te hebben, zijn we ingedeeld in de gastgezinnen. Na even daar thuis geweest te zijn hadden we om 20.00 uur een viering in de kerk. De viering was bijzonder omdat hij zowel in het Pools als het Nederlands was. Na de viering kwamen we met iedereen bij elkaar. Samen veel gepraat en uitgewisseld. Ook kregen we een heerlijke koek.
Na alle gezelligheid is iedereen naar de gastgezinnen gegaan en lekker gaan slapen. Morgen om 8.30 uur vertrekt onze bus weer voor een nieuw avontuur.
Mgr. Woorts over het rozenkransgebed:
Na het bezoek aan de Zwarte Madonna hebben we met de hele groep de rozenkrans gebeden en wel de Geheimen van het licht die paus Johannes Paulus II heeft toegevoegd. Vijf jongeren hebben de Weesgegroeten voorgebeden. We zaten buiten in de schaduw. Met zo’n grote groep jongeren tezamen de rozenkrans bidden en samen ook zingen was voor mij ontroerend. Ik merkte dat iedereen met aandacht meedeed en diverse jongeren zeiden mij na afloop dat ze dit bijzonder mooi hadden gevonden.
Mgr. Woorts en vicaris Pauw over de ontvangst in de gastparochie:
In Biala werd de groep van vicaris Pauw opgewacht door de brandweer en geëscorteerd naar het stadsplein waar gastouders en belangstellenden hen stonden op te wachten. Met gezang werden zij begroet. Na de maaltijd bij de gastgezinnen volgde een feestelijke Eucharistieviering ter ere van de patroon van het bisdom Opole en een gezellige avond met alle gastouders en vrijwilligers in het parochiecentrum.
Ook de groep van mgr. Woorts werd hartelijk ontvangen en wel door de pastoor, de kapelaan en de gastgezinnen. Zij stonden de groep met een groot rood hart op te wachten bij de kerk. Dat hart was bedoeld als teken van liefde en vriendschap maar verwees ook naar de naam van de parochie: de goddelijke Barmhartigheid. Er was een feestelijke Eucharistieviering waarbij ook heel wat parochianen aanwezig waren. Er werd gebeden, gesproken en gezongen in het Nederlands, Pools, Duits, Engels en Latijn. Na afloop gingen we uiteen, naar de gastgezinnen.
DAG 4
De groep van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ is tijdens de ‘Dagen in het Bisdom’ (Days in the Diocese) verdeeld over vier parochies van het bisdom Opole: Biala, Prudnik, Mechnica en Ujazd.
Jongerenwerker Samuel Luz: “De jongeren zijn erg onder de indruk van de Poolse gastvrijheid. Elke dag in de parochies heeft ook een thema: zo was donderdag 21 juli de cultuurdag, met bezoeken aan kastelen en kerken. De jongeren hebben kennis gemaakt met de geschiedenis van Polen, met de plaatselijke heiligen van deze regio. Godsdienst en cultuur hebben in Polen een herkenbare en belangrijke band met elkaar.”
“Het feit dat de groep in vieren is verdeeld, maakt dat er veel meer interactie is tussen de Nederlandse, Poolse, Tsjechische en Libanese jongeren: allemaal groepen die in hetzelfde dekenaat zijn ondergebracht deze dagen,” zo vult vicaris Pauw aan. Tijdens de eerste ‘Dag in het Bisdom’ was er een viering op parochieel niveau, donderdag en vrijdag stonden er vieringen op het niveau van het dekenaat op het programma en zaterdag 23 juli vindt er een viering plaats met alle jongeren die in het bisdom Opole verblijven voor de Wereldjongerendagen.
De groep in Ujazd staat onder leiding van pastoor Skiba. De groep die in de parochie Mechnica ontvangen is (met als begeleider pastor Anton ten Klooster), ging op de cultuurdag naar het heiligdom van St. Hiacynthus en naar het sanatorium Sebastianeum Silesiacum. Samuel: “Na een heerlijke warme maaltijd en een rondleiding in het kasteel Moszna, hebben we een boom geplant in de tuin van de Kerk van St. Jakobus, een teken van het verband tussen onze verschillende culturen. De afsluiting van de dag was een gezellige avond met pizza en spelletjes. Het Poolse ‘elftal’ heeft gewonnen van het Nederlandse ‘elftal’… De band die ontstaat tussen de Nederlandse en Poolse jongeren is voor iedereen een heel mooie ervaring.”
Vicaris Pauw begeleidt de groep in Biala: “Vandaag (21 juli) bezocht onze groep, samen met pelgrims uit Tsjechië en Libanon, kasteel Moszna Zamek, een oude vesting maar in de 19de eeuw vrijwel geheel vernietigd en opnieuw opgebouwd door de rijke kolenindustrieel Hubert von Tiele Winckler. Aansluitend was er een bezoek aan de stoeterij bij het kasteel die beroemde Olympische kampioenspaarden heeft voortgebracht. Vervolgens waren we getuigen van de weidegang van de indrukwekkende dieren. Op de Zweedse heuvel (te voet bereikt maar gelukkig niet hoog!) werd met alle groepen die in het dekenaat te gast zijn Eucharistie gevierd in de open lucht (zo’n 300 jonge mensen). Daar wordt een icoon vereerd van Maria Moeder Gods die op wonderlijke wijze de 30-jarige oorlog tegen de Zweden doorstond. Een geliefde plaats om hulp en bescherming te vragen.
Na de lunch waren de groepen te gast bij het begin van de jaarlijkse feestdagen in Biala en presenteerden zij iets van hun eigen land. Ook de groep uit ons bisdom had een mooie presentatie waarbij zelfs het Nederlandse koningspaar op het toneel verscheen en iedereen meegenomen werd in het feestelijke slotlied ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ met bijbehorende gebaren. De Libanese groep kreeg iedereen op de dansvloer met hun zeer opzwepende muziek en prachtige rondedans. Op het feestterrein kon worden meegedaan aan sport en spel en maakten de bezoekers kennis met de plaatselijke historie en gebruiken, zoals het schilderen van Paaseieren.”
De groep in Prudnik wordt begeleid door mgr. Woorts. Zijn verslag van de cultuurdag: “Na een Eucharistie in de parochiekerk bezochten wij in de ochtend in deelgroepen de binnenstad van Prudnik aan de hand van een puzzeltocht. Na de lunch gingen wij vanuit het centrum te voet enkele kilometers buiten de stad om het heiligdom van St Jozef te bezoeken. Franciscanen zijn daar na de communistische tijd weer een klooster begonnen. De herinnering aan kardinaal Wyszynski die hier in de jaren vijftig geïnterneerd is geweest, wordt er levend gehouden. We maakten deze pelgrimage met Poolse jongeren en met Libanese jongeren, priesters en religieuzen. Ook hun aartsbisschop was erbij. Onderweg werd er gezongen en ook gedanst.
Na het bezoek aan en gebed in de kapel ging iedereen naar een nabij gelegen veld op een heuvel. Daar was braadworst! Daarna volgende een presentatie door de verschillende groepen / landen. De Libanezen begonnen met traditionele dansen. Ook onze jongeren deden mee. Daarna onze Nederlandse/Aartsbisdom groep. Onze priesterstudent Gauthier leidde het in: ‘We have only some silly songs … but all of you can participate!’ Wat volgde was ‘Van voor naar achter van links naar rechts’, ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ en ten slotte met muzikale ondersteuning via YouTube de ‘Vogeltjesdans’. Onze priesterstudent Mauricio deed het voor en dat was zo enthousiasmerend dat bijna iedereen meedeed. De Polen sloten af met een presentatie van een oogstdankfeest. Het was bijzonder feestelijk en verbindend.”
Zaterdag 23 juli vertrekt er nog een groep vanuit het Aartsbisdom Utrecht naar de Wereldjongerendagen: de reis ‘Keep calm have mercy’ van de parochies H. Suitbertus, Paus Johannes XXIII, St. Eusebius, De Verrijzenis, HH. Maria en Laurentius en H. Gabriel. De organisatoren: “Mercy betekent genade en barmhartigheid en dat past goed in dit Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Voorafgaand aan de Wereldjongerendagen gaan we naar Munster in Duitsland, om al wat te proeven van de internationale Kerk en als verdieping op het thema. Na de WJD gaan we nog naar Auschwitz, naar de plek van zoveel onbarmhartigheid en gruwel.”
DAG 5 (plus een nagekomen verslag van dag 4)
Namens de groep in Mechnica doet Milou de Wit verslag van de vijfde dag van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ van het Aartsbisdom Utrecht: “Vandaag is het ‘t feest van de H. Maria Magdalena en voor deze eerste ‘editie’* zijn wij te gast in de Kerk van H. Maria Magdalena in Poborskow. Heel bijzonder om zo warm te worden opgenomen in deze gemeenschap!
Eigenlijk geldt voor deze hele ‘Days in the Diocese’ dat woorden tekort schieten om de warmte en de hartelijkheid van de mensen in Mechnica te omschrijven. Het is ontroerend om te zien hoe de liturgie en de muziek in het bijzonder een band scheppen die de nationaliteit overstijgt. We staan als één kerkgemeenschap voor de Heer.
Een mooi programmaonderdeel was de kruisweg door het dorp. Zoveel mensen die uiting geven aan hun geloof! ‘s Middags was er ruimte om tijd door te brengen met het gastgezin. Wederom een gelegenheid om grenzen te overstijgen. Een moment om in gesprek uit te wisselen en dichter tot elkaar te komen. ‘s Avonds hebben we in de kerk van H. Maria Magdalena het Allerheiligste sacrament op Poolse wijze aanbeden met veel muziek en gebeden. Tekenend voor de gastvrijheid is dat bij thuiskomst een typisch Pools silezische soep klaar stond. In Mechnica weten de mensen hoe ze pelgrims een zeer gastvrij verblijf moeten geven. Als ik me ooit in een vreemd land geliefd en welkom heb gevoeld, is het in de Nazareth parochie van Mechnica. Een gemeenschap die ik in mijn hart meeneem naar Nederland.”
* Eerder dit jaar is op uitdrukkelijke wens van paus Franciscus op de universele liturgische kalender de gedachtenis van Maria Magdalena in rang verhoogd tot feest.
De groep in Prudnik heeft na de ochtendmis samen met Libanese jongeren geholpen met bomen planten in het bos. Tijdens de avond van barmhartigheid kregen de jongeren eerst een sketch te zien van de parabel van de barmhartige Samaritaan. Jongerenwerker Amanda Praseres: “Daarna was er aanbidding van het Allerheiligste en ook hebben we in verschillende talen de rozenkrans gebeden. Tot slot mochten de jongeren meedoen met een Poolse dans. De vreugde die we van de Heilige Geest door het gebed mogen ontvangen, was deze avond in het bijzonder zichtbaar.”
Deelgroep #4 (Amersfoort, Brabant en Hoorn) zit samen met deelgroep 2 in de parochie van de stad Prudnik. Astrid Hoogenboom (17 jaar) stuurde onderstaand verslag van de culturele dag op 21 juli (dag 4). De foto’s bij haar verhaal zijn te vinden op de Facebook pagina en het Instagram account van Jong Katholiek Amersfoort.
“In de ochtend was er eindelijk geen tijdsdruk: de kerk begon namelijk om een uur of 10. Na de Mis met de Polen gingen we gezamenlijk te voet naar de stad waar wij een spel deden. De bedoeling van het spel was om Prudnik beter te leren kennen. Ik heb samen met Miriam kennis gemaakt met twee Libanese meiden en we hebben traditionele souvenirs uit ons eigen land aan elkaar gegeven.
Na het gezellige spel en het in ontvangst nemen van een soort beloning zijn wij met de Libanese en Poolse mensen naar de Josef kerk gegaan, waar we een verhaal over de geschiedenis hebben gehoord. De vertaling naar het Engels was zo slecht dat ik maar de rozenkrans ben gaan bidden… Anderen deden ‘ik zie ik zie wat hij niet ziet’. Na dit beetje slaapverwekkende verhaal begon er een groot feest, namelijk een BBQ waar ieder land iets van de eigen tradities liet zien. Wij hielden het bij ‘Van voor naar achter, van links naar rechts’; ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ en de vogeltjesdans. Iedereen deed heel enthousiast mee.
Daarna lieten de Polen iets zien van hun cultuur. Ze deden een toneelstukje over hoe het land vroeger bewerkt werd en leerden ons een Poolse dans. Die dans gaat in het rond en de buitenste kring moet steeds een stap naar voren wisselen. Zo dans je in 20 minuten de hele kring rond. Dit was zeer gezellig. We sloten de dag af met een klein slaapfeestje: twee andere jongeren van onze groep mochten bij ons gastgezin logeren.”
DAG 4, 5 (VERVOLG) EN 6
De WJD-groep in Biala doet ditmaal verslag van zowel dag 5 (22 juli) als dag 6 (23 juli) van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’. Daarnaast bericht pastor Anton ten Klooster vanuit Mechnica over de ‘Dagen in het Bisdom’ van zijn groep. Verder zorgde de groep in Prudnik voor een aantal foto’s op deze pagina.
Biala:
De groep in Biala begon de feestdag van de H. Maria Magdalena (22 juli, dag 5) met lauden en aanbidding in de eigen parochiekerk. Daarna toog men gewapend met harken en snoeischaar naar de joodse begraafplaats. Vanaf de 14de eeuw kende Biala een bloeiende joodse gemeenschap. Sinds de Tweede Wereldoorlog is er geen joodse gemeenschap meer. De schooljeugd maakt eens per jaar de begraafplaats schoon, daaraan konden we nu een bijdrage leveren. De foto’s tonen het duidelijke resultaat. Vicaris Pauw gaf uitleg over de joodse geschiedenis in Biala en vertelde over joodse begrafenisriten. Tot besluit werd psalm 23 gelezen.
Na een warme lunch met heerlijke forel volgde een bezoek aan het kleine ziekenhuis in de stad (64 bedden). In de kapel werd voor hun welzijn gebeden en gaf de geneesheer directeur uitleg over de instelling. Vervolgens gingen jongeren op bezoek bij patiënten die tevoren hadden aangegeven hier prijs op te stellen. Waar de taalbarrière te groot bleek, deden een knuffel en een lied wonderen. Veel jongeren kijken terug op een bijzondere ervaring. Rond 19.00 uur liepen we met vele parochianen en de groepen uit Tsjechië en Libanon de kruisweg door de stad. Bij het ziekenhuis werd veel gezwaaid. De kruisweg eindigde op een schoolplein waar, reeds in het duister, de Eucharistie werd gevierd.
Zaterdag 23 juli maakten alle groepen die in het bisdom Opole te gast zijn een flinke klim: op naar St. Annaberg waar op zeer feestelijke wijze de Eucharistie werd gevierd met de plaatselijke bisschop en alle aanwezige kardinalen en bisschoppen. Alle pelgrims vertegenwoordigden zo’n 30 landen, zoals Frankrijk, Italië, Panama, Duitsland, Madagaskar en Malawi. Hierna volgden een klein concert en een voettocht door Opole Stad. Kruis en Maria-icoon gingen voorop. Alle pelgrims werden in de stad hartelijk onthaald. Op een feestterrein buiten de stad volgden nog concerten en was er een aanbiddingstent ingericht. Helaas stond de rij- en rusttijdenwetgeving ons niet toe langer te blijven, maar het bleef vast nog lang onrustig in de stad. Voor ons was de dag lang genoeg geweest: er wachtte een barbecue in familiefeesten in de diverse gastgezinnen.
Mechnica:
Twee deelgroepen uit het aartsbisdom zijn te gast in de parochie Mechnica. Deze parochie bestaat uit drie dorpen, met ongeveer tweeduizend zielen. Pastoor Rudolf Golec, die al vijfentwintig jaar hier is, zegende de pelgrims met wijwater bij de ontvangst in het dorp. De hartelijke ontvangst was de voorbode van een aantal prachtige en ook zeer intensieve dagen. In de diverse gastgezinnen ontbrak het ons aan niets, de mensen zijn bijzonder vrijgevig met hun tijd en met bijzondere Poolse gerechten. Iedere dag had zo een eigen hoofdthema.
Donderdag was een dag van bezichtigingen en cultuur. Eerst bezochten we het heiligdom van de heilige Jacek (Hyacinthus). Hij was een van de eerste gezellen van de heilige Dominicus en stond daarmee aan het begin van de Dominicaanse provincie in Polen. In de Sovjet-tijd werd het heiligdom eerst geplunderd en vervolgens in brand gestoken. Maar in 1994, vierhonderd jaar na de heiligverklaring van Jacek, werd het heiligdom in zijn oude waardigheid hersteld. In de kapel van het heiligdom vierden we de Mis en was ook de gelegenheid om de relieken van Jacek te vereren. Het middagprogramma bestond uit een uitgebreide rondleiding op het kasteel Moszna, door sommige pelgrims al omgedoopt tot Harry Potter-kasteel. En van buiten had het inderdaad veel van Zweinstein. Van binnen viel vooral de brede smaak van de kasteelheer op, die drie verschillende bouwstijlen in het kasteel verwerkte – en ook nog een complete Italiaanse muziekzaal exact na liet maken.
De bijkerk van Mechnica, in het dorp Poborszow, is gewijd aan de heilige Maria Magdalena. Daarom werd daar vrijdag de Eucharistie gevierd, in een afgeladen kerk. Direct na de Mis trokken we zingend en biddend over velden en wegen voor de kruisweg. In de middag was er gelegenheid om iets met het gastgezin te ondernemen. Gezien de warmte, tegen de dertig graden, eindigden veel pelgrims in het zwembad. De avond was buitengewoon bijzonder. Het gebruikelijke Marialof werd gezamenlijk verzorgd door de Nederlandse en Poolse muziekgroepen. Twee uur lang werd er gebeden en gezongen bij het uitgestelde Allerheiligste. Voor sommigen was dat een erg lange zit, anderen werden bijzonder geraakt door het geheel. Maar wat voor iedereen een hoogtepunt was, was het feit dat het gezamenlijk voor God zingen gewoon doorging na de zegen. Daar zagen we hoe muziek mensen bij God en bij elkaar kan brengen.
Waren we de eerste dagen nog in onze gastparochie, op zaterdag kwamen alle pelgrims uit het bisdom Opole bij elkaar. Met de Poolse WJD-gangers erbij waren dat er zo’n tienduizend. Op de St. Annaberg vierden we de Eucharistie, geconcelebreerd door onder anderen mgr. Woorts. Vandaar ging het met bussen naar Opole, waar we een grote voettocht door de stad liepen. Langs de route stonden mensen te zwaaien en te klappen… een bijzondere ervaring voor de pelgrims! De tocht bracht ons bij een terrein waar activiteiten en muziek waren. De laatste volle dag brengen we door in de gastparochie. Men viert vandaag het patroonsfeest, met een plechtige Hoogmis en sacramentsprocessie. De zon straalt weer, en het zal ongetwijfeld opnieuw een waardevolle dag worden!
DAG 7
Van dag 7 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ (24 juli) zijn drie verslagen binnengekomen: vanuit Prudnik, Biala en Mechnica.
Prudnik:
Zondagmorgen 24 juli was er een mooie, feestelijke Eucharistieviering in de parochiekerk met aansluitend zegening van kinderen die 1 jaar geworden zijn. Vanwege het patroonsfeest van St. Jacobus bezocht mgr. Woorts nadien met ‘zijn’ Poolse pastoor (die tevens deken is) een buurtparochie. Het gebruik is namelijk dat de priesters van het dekenaat na de Eucharistievieringen in hun eigen parochie naar het patroonsfeest komen. Er was een Sacramentsprocessie rond de kerk.
‘s Middags gingen de jongeren iets ondernemen met hun gastgezinnen. Zo ging een deel van de jongeren naar Tsjechië, de bergen in en naar het bedevaartplaatsje ‘Maria Hilf’. De oorspronkelijke bedevaartkerk is door de communisten in de jaren zeventig opgeblazen, maar het genadebeeld – een icoon van Maria met Kind – is gespaard gebleven. Onze jongeren knielden in gebed neer en zongen een Marialied.
‘s Avonds was er in het centrum van de stad een slotconcert georganiseerd voor de Nederlandse, Libanese en Poolse WJD-gangers. Nadien sloten we af bij de pastorie met een maaltijd. Pastoor Piotr, zijn kapelaan Darek en de vrijwilligers werden hartelijk bedankt voor alles wat zij voor ons hebben gedaan en betekend. Die dank werd voor de pastoor en kapelaan onderstreept door hen een oranje WJD T-shirt te geven en een ‘Lang zullen ze leven’ voor hen te zingen. Ook Martina, die veel op de pastorie helpt, kreeg een T-shirt.
Vervolgens gingen wij naar de kerk om God voor alles te danken en het ‘Laudate omnes gentes’ te zingen. In die halfduistere kerk knielde iedereen neer en werd er met aandacht in stilte gebeden. “Het raakte mij diep zo met elkaar deze dagen af te sluiten,” zo vertelde mgr. Woorts. “Uit alles bleek hoe jammer men het vond dat we de volgende dag weer uiteen zouden gaan. Er is een mooie band gegroeid tussen onze groep en de Polen. De pastoor dankte ook ons voor wat wij aan geloof en vreugde hadden meegenomen en aan hun parochie hadden gegeven,” aldus mgr. Woorts.
Biala (door Sophie Meijer):
Vandaag hebben we een gezellige familiedag gehad hier in Biala. We zijn begonnen met een heerlijk uitgebreid ontbijt waarna we om half 11 een viering hadden. Na de Mis hebben we geluncht met alle gastgezinnen. Hier hebben we veel en lekker gegeten. Daarna zijn met ons gastgezin naar Opole geweest om daar eens flink inkopen te doen. Natuurlijk keken Karin Roelofs en ik onze ogen uit bij de Poolse snoepjes. Helaas, morgen vertrekken we alweer bij deze lieve mensen die zo goed voor ons gezorgd hebben en die ons veel hebben verteld over de Poolse geschiedenis. Wij hebben hun verteld over Nederland en hoe het verschilt met Polen. Ook hebben we foto’s van onze families laten zien. Dit vonden ze erg leuk. Om half 8 hebben we nog een aantal lekkere broodjes gegeten, belegd met verse groenten die onze gastvrouw zelf kweekt. We hebben ook nog lekkere Poolse snoepjes gekregen. Morgen stappen we in de bus richting Krakau om daar ons Nederlandse feestje verder voort te zetten.
Op YouTube staat een video van de dagen in Biala: klik hier
Mechnica:
Vandaag werd in ‘onze’ kerk in Mechnica het feest van de H. Jacobus gevierd. Het was een dag van devotie maar ook veel gezelligheid, met spelletjes, dansen en een wedstrijd die Nederland dit keer heeft gewonnen. De sfeer is geweldig en het afscheid van morgen belooft veel emotie.
Morgen op naar Krakau. De catecheselocatie voor alle 900 Nederlandse pelgrims en de school waarin onze Utrechtse groep deze week zal overnachten, zijn al klaar voor de ontvangst.
DAG 8
Negenhonderd Nederlandse pelgrims arriveerden maandag 25 juli in het Poolse Krakau om deel te nemen aan de Wereldjongerendagen (WJD) 2016, zo ook de groep uit het Aartsbisdom Utrecht. In totaal worden er 1,5 miljoen jongeren verwacht uit alle continenten. Paus Franciscus arriveert woensdag 27 juli in Krakau.
De Utrechtse jongeren vertrokken maandagochtend 25 juli, dag 8 van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’, vanuit hun gastparochies naar Krakau. De afsluiting van het voorprogramma ‘Days in the Diocese’ vond plaats in de parochie van pastoor Skiba, waar de vier groepen een gezamenlijke Eucharistieviering hadden.
“Na aankomst in Krakau zijn we gelijk naar de kerk gegaan waar alle Nederlandse jongeren catechese krijgen en we de H. Mis zullen vieren als we alleen met de Nederlandse groep zijn. Een prachtige locatie en ook hier werden we weer gastvrij onthaald,” aldus mgr. Woorts. De Utrechtse groep kwam gelijktijdig bij deze kerk aan met de groep van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. Hier kregen ze enkele instructies alvorens de deelnemers naar hun slaaplocaties gingen. De jongeren van het Aartsbisdom Utrecht verblijven – net als veel andere jongeren – in een school. Er zijn ook groepen die in gastgezinnen logeren.
Gedurende zes dagen zijn er verspreid over Krakau kleine en grootschalige culturele festivals, katholieke vieringen, concerten, ontmoetingen en theatervoorstellingen. Op verschillende momenten komen alle festivalgangers bij elkaar om samen met de paus te bidden en de Mis te vieren. Op dinsdag 26 juli wordt de WJD officieel geopend met een wandeltocht door de stad met de ‘Spark of Mercy’, de vlam die onafgebroken brandt in het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid in Krakau. In 2003 zegende paus Johannes Paulus II het vuur en riep de Polen op om “de vlam van barmhartigheid door te geven aan de wereld.” Tijdens deze editie van de Wereldjongerendagen gaat veel aandacht uit naar het levensverhaal van paus Johannes Paulus II, de eerste Poolse paus in de geschiedenis en de oprichter van de Wereldjongerendagen in 1984. Donderdag voegt paus Franciscus zich bij de festivalgangers. In een videoboodschap geeft hij aan erg naar de ontmoeting met de jongeren van over de hele wereld uit te zien. “Ik wens werkelijk jullie te ontmoeten, om de wereld een nieuw teken van harmonie te geven, een mozaïek van verschillende gezichten, zoveel rassen, talen, volken en culturen, maar verenigd in de naam van Jezus, die het Gezicht van de Barmhartigheid is,” aldus paus Franciscus. Tijdens de welkomstceremonie op donderdag zal de paus begroet worden door een grote groep jongeren die de vlag van hun eigen land dragen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Martijn de Waal uit het bisdom Breda. Ook heeft een aantal Nederlandse jongeren een speciale uitnodiging ontvangen om bij verschillende festiviteiten vooraan op het podium te zitten, onder andere bij de avondwake op zaterdagavond
DAG 9
De groep van het Aartsbisdom Utrecht maakte op dinsdag 26 juli, dag 9 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’, de Pelgrimage van Barmhartigheid.
Foto: Ramon Mangold
Op het heiligdom van zuster Faustina (het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid) hield mgr. Woorts een korte inleiding en bad pastoor Joachim Skiba (op zijn naamdag!) een speciaal WJD-gebed. Daarna gingen de deelnemers samen door de H. Deur. Hierna werd een groepsfoto gemaakt. Velen brachten ook een bezoek aan de tombe van zuster Faustina in de kloosterkapel. Vervolgens trok de groep naar het heiligdom van paus Johannes Paulus II, dat een studie-retraite centrum, museum en kerk omvat. Het werd gebouwd op de plaats van de steengroeve waar de jonge Karol Wojtyla ooit arbeider was onder het nazi regime. Na dit bezoek volgde een eerste grote veldtocht naar het terrein van de openingsviering: de Votiefmis voor de H. paus Johannes Paulus II met kardinaal Dziwisz, de aartsbisschop van Krakau.
Foto’s: Ramon Mangold
De vijf Nederlandse bisschoppen die deelnemen aan de WJD zijn samen met vele andere bisschoppen van over heel de wereld ondergebracht in een complex van een universiteit. Mgr. Woorts: “Vanmorgen zijn we (bisschoppen en enkele medewerkers) naar het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid alsmede het Paus Johannes Paulus II centrum gegaan voor de ‘Pilgrimage of Mercy’. Daar hebben wij onze eigen bisdomgroepen begeleid, onder meer naar de kloosterkapel met het schilderij van de Goddelijke Barmhartigheid, met de tekst ‘Jezus ik vertrouw op U’ en de relieken van zr. Faustina. Overal zie je enthousiaste jongeren met vlaggen, armbandjes en hoofddeksels van over heel de wereld.”
Foto: Ramon Mangold
Aankomst paus
Uit Krakau stuurde pastor Anton ten Klooster woensdagmiddag 27 juli de eerste beelden van de aankomst van de paus: klik hier om ze te bekijken op YouTube.
DAG 10
Start Nederlandse catecheses over barmhartigheid.
Tijdens WJD verzorgen de Nederlandse bisschoppen driemaal een WJD-catechese: op woensdag 27 juli, donderdag 28 juli en vrijdag 29 juli. De Utrechtse jongeren van de reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ zijn daar uiteraard bij aanwezig. Mgr. Hendriks (hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam) beet op woensdag het spits af.
Op donderdag verzorgt mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van ‘s-Hertogenbosch) de catechese. De reeks wordt op vrijdag afgesloten door mgr. Van den Hende (bisschop van Rotterdam).
Voorafgaand aan de catechese op woensdagmorgen las mgr. Van den Hende een boodschap voor van kardinaal Eijk aan de Nederlandse jongeren in Krakau. In de boodschap, die met geklap werd ontvangen, wenste de kardinaal de jongeren van harte gezegende, hele mooie en inspirerende dagen toe in Krakau, een onvergetelijke ontmoeting met paus Franciscus, maar vooral een onvergetelijke ontmoeting met Jezus. “De Wereldjongerendagen 2016 staan in het teken van het huidige Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Ik hoop en bid dat jullie allemaal kennismaken met het sacrament van de Biecht, waarin we Gods barmhartigheid het meest intens ontmoeten. Ook hoop en bid ik dat jullie van de Wereldjongerendagen als echte volgelingen van Jezus mogen terugkeren, dat wil zeggen voortaan zelf barmhartige mensen zullen zijn,” aldus de kardinaal, die tot slot aangaf dat hij de jongeren dagelijks in zijn gebeden begeleidt.
‘Nu is het moment voor barmhartigheid’
Het thema van de catechese van mgr. Hendriks was: ‘Nu is het moment voor barmhartigheid’. Hij sprak over de ‘ideale mens’ die de reclame voorhoudt, en die niet echt bestaat. Hij legde uit dat barmhartigheid wil zeggen dat je hart hebt voor wie er slecht aan toe is. “Probeer barmhartig te zijn naar anderen, en kraak ook jezelf niet af,” vertelde hij en hij legde uit dat barmhartigheid het tegenovergestelde is van een afrekencultuur.
De volledige tekst van mgr. Hendriks’ catechese is te lezen op zijn eigen website: klik hier
Na de catechese gingen de jongeren met elkaar in gesprek in deelgroepen. Vanuit de catechese werden daarvoor enkele vragen aangereikt. Vervolgens begon om 11.00 uur de Eucharistieviering. De pastoor van de gastparochie heette alle pelgrims welkom en zei te hopen dat ze zich thuis zullen voelen. Hij vroeg de pelgrims ook om hun gebed voor de parochie, speciaal voor de jongeren. Op zijn beurt bedankte mgr. De Jong (hulpbisschop van Roermond) de pastoor en de parochie voor de geboden gastvrijheid. Mgr. De Jong was hoofdcelebrant en verzorgde de preek tijdens de Eucharistieviering.
De Kerk vierde deze dag de gedachtenis van de zalige Titus Brandsma, die stierf in het concentratiekamp Dachau. “Laten we hem vragen dat hij ons inspireert om een manier te vinden om het geloof te brengen aan mensen die het nog niet kennen. Hij was een heilige van barmhartigheid door zijn opstelling in Dachau. Mogen we zijn barmhartigheid als voorbeeld hebben.”
Homilie
Vanuit de Evangelielezing (Joh. 8, 1-11) preekte mgr. De Jong over de overspelige vrouw. De menigte stelt Jezus een strikvraag, wat te doen met deze vrouw die op heterdaad is betrapt op overspel? Daarop zegt Jezus: “Laat degene onder u die zonder zonden is, het eerste een steen op haar werpen.” Mgr. De Jong: “Hoe onbarmhartig is het oordeel van velen en waar staan we zelf in dit verhaal? Wie van u is zonder zonde? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”
“De man overigens, die overspel met haar pleegde, is er niet bij. De vrouw staat alleen. Dat vraag je je misschien zelf ook wel af: wie staat er naast je? Jezus staat naast je. Niets kan je scheiden van de liefde van Christus. Ook worden we opgeroepen om eenzaamheid te zien en daar barmhartig op te antwoorden.”
Mgr. De Jong sloot af met enkele praktische tips om te groeien in barmhartigheid: zorg dat je het kaartje hebt met de afbeelding van de goddelijke barmhartigheid, want Jezus staat naast je en wil altijd een nieuw begin met je maken; stel je één of twee mensen voor die je niet zo mag en probeer iets van barmhartigheid te voelen; en probeer als je per ongeluk iets negatiefs over een ander hebt gezegd dit te corrigeren door iets positiefs te zeggen: “Praat met barmhartigheid. Probeer een barmhartige taal te ontwikkelen, een taal van liefde.”
‘s Middags was er in Krakau het Youth Festival: op verschillende locaties in de stad was er muziek, sport, een vocation centre enzovoorts. Een aantal jongeren van de Utrechtse reis was getuige de aankomst van paus Franciscus in de stad.
Een aantal ‘Utrechtse’ jongeren houdt een blog bij van hun belevenissen tijdens de WJD. Zij behoren tot de deelgroep die tijdens de Days in the Diocese in Ujazd verbleef. Hun verhalen en foto’s zijn te vinden op wjd2016lucas.waarbenjij.nu.
Foto 3, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13: Ramon Mangold
DAG 11
Mgr. Mutsaerts (hulpbisschop van ‘s-Hertogenbosch) verzorgde donderdag 28 juli de WJD-catechese voor de Nederlandse pelgrims. Tijdens deze elfde dag van de WJD-reis Ontmoet Papa Wojtyla was de Utrechtse hulpbisschop mgr. Woorts hoofdcelebrant tijdens de aansluitende Eucharistieviering.
“Hij hield een inspirerende preek over het Evangelie van de verloren zoon en de barmhartigheid van de vader voor zijn weggelopen zoon, die zijn erfdeel verbrast had en terugkeerde. Toch had de vader alle liefde bewaard voor zijn zoon. ‘Net zoals God, kijkt hij door de ogen van zijn hart’,” aldus Caroline van den Berg op de landelijke WJD-site. ‘s Middags volgde de eerste ontmoeting met paus Franciscus. Yuri Saris (begeleider van deelgroep 3) en vicaris Pauw brengen verslag uit.
Yuri Saris:
Vandaag is het ‘Triduum’ van de WJD begonnen: donderdag het verwelkomen van paus Franciscus, vrijdag de kruisweg en zaterdag de wake. ‘s Ochtends na een (voor sommigen láát) ontbijtje gingen we weer op weg naar de lokale katholieke kerk om de andere Nederlandse jongeren te ontmoeten in zang en catechese, gebed en gesprek. Mgr. Mutsaerts vertelde ons over barmhartigheid en vergeving: in ons dagelijkse leven, in onze omgang met elkaar, maar ook door het sacrament van Boete en Verzoening.
Zijn uitleg accentueerde hij met enkele muziek- en filmfragmenten, zoals Leonard Cohen’s ‘Hallelujah’ en de indringende vergevingsscène uit ‘The Mission’ waarbij de slavendrijver Mendoza (een rol van Robert de Niro) na een straftocht – het beklimmen van een berg met een loodzware bepakking op zijn schouders – door de vervolgde indianen van zijn last wordt verlost. We zien het juk de diepte instorten terwijl Mendoza bevrijd de tranen laat vloeien. De boodschap is helder: vergeving krijgen én vergeving geven bevrijdt.
Hierna gingen de jongeren op weg naar het centrum van Krakau. Het verblijf hier was wat korter dan normaal, want om 16.00 uur gingen de meesten al lopend op weg naar het veld om paus Franciscus te verwelkomen. Ondanks het wat grijze en miezerige weer werd dit een feest. Elk continent werd door enkele dansen en gezangen aan de paus gepresenteerd, en de jongeren dansten en zongen mee (af en toe met hilarische imitaties van de soms excentrieke dans- en zangstijlen die voorbij kwamen).
Na het feestelijke en culturele moment werd gelezen uit het Evangelie, het verhaal van Maria en Martha. De paus hield een homilie in het Italiaans, wat via de radio integraal vertaald werd. Niet iedereen had natuurlijk een radiootje, maar op het gejuich en gelach van vele jongeren om ons heen gingen we toch mee in zijn woorden. De pauselijke zegen was echter voor iedereen te volgen: we werden een kort momentje stil en sloegen samen met paus Franciscus een kruisteken.
Vicaris Pauw:
We hebben de paus gezien!
Het was een regenachtige middag in Krakau. Maar als de paus zijn officiële intocht maakt in de stad dan ga je toch op pad in je kleurige regenponcho die de organisatie met vooruitziende blik in je WJD-rugzak heeft gestopt.
Eerst nog even bidden bij het Allerheiligste in de St. Floriankerk waar paus Johannes Paulus II ooit als kapelaan begon. Een prachtig staaltje barok dat we in Nederland nauwelijks kennen. Daarna, in een grote parade van alle denkbare nationaliteiten, trek je naar het park. Soms is het een beetje duwen en wringen maar het blijft allemaal zeer gemoedelijk en vriendelijk. In een wervelende muziekshow worden alle continenten gepresenteerd. Er wordt gedanst en gezongen, ook door het publiek. Heiligen komen vanuit hun historische icoonbeeld opnieuw tot leven en geven het Evangelieboek door aan ons, mensen van vandaag. We horen het verhaal over Martha en Maria. Dan spreekt de paus en vraagt vaak om reacties van de mensen. Hij is uitdagend: “Sommige jongeren gaan te vroeg met pensioen: op hun 20ste hebben zij al geen idealen meer…” Maar de kernboodschap is barmhartigheid: het is onze hoop en onze opdracht. Teruglopend naar de stad komt op de vrijgehouden weg een colonne aan. Het zal toch niet? Maar jawel. Daar is de paus op enkele meters afstand. Gelukkig werkt je telefooncamera. Niet veel later nuttig je een eenvoudig WJD-menu in een restaurant met medepelgrims uit Frankrijk en word je begroet door een Afrikaanse delegatie: “Hello father.” Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De WJD blijft bijzonder.
Foto 1, 2, 3: Ramon Mangold
DAG 12
Vrijdag 29 juli, dag 12 van de WJD-reis ‘Ontmoet Papa Wojtyla’ was de derde en laatste ‘catechesedag’ tijdens deze Wereldjongerendagen. Mgr. Van den Hende (bisschop van Rotterdam) verzorgde de catechese. In de aansluitende Eucharistieviering was mgr. Hendriks (hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam) de hoofdcelebrant.
Naast foto’s en een verslag van deze dag is ook een fotoserie van Ramon Mangold opgenomen met beelden van de catechese en H. Mis op donderdag 28 juli. Tot besluit volgt een korte vooruitblik op het programma van zaterdag en zondag.
WJD catechese mgr. Van den Hende: De barmhartigheid van Christus daagt ons uit
“In ons leven en dus ook tijdens de WJD staat de persoon van Jezus centraal. Hij is het gezicht van de barmhartigheid van de Vader. Jezus’ hart getuigt van de grenzeloze barmhartigheid van God. Om een instrument van zijn barmhartigheid te kunnen zijn, is het nodig dat wij op onze beurt iedere dag opnieuw naar Jezus toegaan en op Hem vertrouwen. Dan kunnen we leren van zijn barmhartigheid, dan kan ons hart steeds meer lijken op zijn hart. Met onze van God gekregen talenten mogen we de barmhartigheid van God aan andere mensen bekend maken, in gebed, woord en daad. In dienst van de Heer, worden wij geroepen om een instrument van liefde te zijn voor mensen die wij ontmoeten. Samen met andere gelovigen dragen wij met de hulp van de Heer ons eigen steentje bij aan de zending die Christus aan de Kerk heeft toevertrouwd, namelijk Gods barmhartigheid bekend maken en verspreiden. Verbonden met de wereldwijde Kerk als netwerk van liefde, bouwen wij heel concreet als instrumenten van barmhartigheid mee aan een beschaving van liefde die alle mensen ten goede mag komen,” zo maakte mgr. Van den Hende in zijn catechese op vrijdag 29 juli duidelijk aan de Nederlandse jongeren. De Rotterdamse bisschop verzorgde op deze ochtend de laatste in een serie van drie catecheses over barmhartigheid.
Voorafgaand aan de catechese en na afloop was er ruimte voor vragen aan de bisschop. Zo gaf hij een tip op de vraag hoe je de WJD niet alleen een festival laat zijn, maar laat draaien om de ontmoeting met Christus. “Thuis ontmoet je veel mensen die niet met geloof bezig zijn of die de Kerk niet kennen. Hier is er dan veel enthousiasme. Het is prachtig als je hier met je vlag in de lucht springt. Maar je moet altijd je binnenkant meenemen bij die uiterlijke manifestatie. Dus een tip zou zijn: bid ook even, want dat is een deur openmaken naar God en hem betrekken bij waar je naartoe gaat.”
‘Zet jezelf op het spoor van barmhartigheid’
Deze ochtend kregen de WJD’ers een boekenlegger mee met de afbeelding van de goddelijke barmhartigheid en een gebed van zuster Faustina. Het gebed is door paus Franciscus opgenomen in de boodschap aan de jongeren vanwege de WJD 2016. Het gebed vraagt aan de Heer dat je ogen barmhartig mogen zijn, je oren, je tong, handen, voeten en hart. Mgr. Van den Hende: “Dit gebed van zuster Faustina is heel belangrijk om jezelf op het spoor van Gods barmhartigheid te zetten. Wat doe ik met mijn ogen, mijn oren et cetera? Je kunt herontdekken wat Gods bedoeling met je is. Ik hoop dat jullie daar elke dag van jullie leven mee bezig zullen zijn.”
Netwerk van geloof opbouwen en onderhouden
Voordat de jongeren aan de hand van enkele vragen in deelgroepen in gesprek gingen over de catechese, spoorde mgr. Van den Hende hen aan om het contact na de WJD niet te verliezen. “Als je hier bent met zoveel jongeren uit parochies, merk je: ik sta er niet alleen voor. En als je thuis bent, is het belangrijk dat je dat netwerk van geloof dat je hier opbouwt ook daar weer onderhoudt. Dat kan nu met sociale media nog beter dan vroeger. Ook al woon je ver van elkaar vandaan, je kunt een netwerk van geloof zijn en daar anderen bij uitnodigen. Dat netwerk van geloof en liefde omvat alle talen en culturen en doet je beseffen dat de boodschap van het evangelie geen privézaak is, maar bestemd is voor alle mensen en dat je die mag delen. En waar hij gedeeld wordt, is er kans op groei in geloof.”
De jongeren vierden op de locatie nog samen de Eucharistie. Hoofdcelebrant mgr. Hendriks preekte over Maria die trouw was aan haar zoon Jezus tot onder het kruis. Jezus heeft haar aan ons gegeven als moeder van barmhartigheid, ons aan haar toevertrouwd (Joh. 19, 27). Aan het eind van de heilige Mis werd de gastparochie met veel enthousiasme bedankt voor de geboden gastvrijheid. ‘s Middags stond het bidden van de kruisweg met de paus op het programma: een vast onderdeel tijdens elke WJD op vrijdagmiddag.
Aandacht voor terreur
In toespraken en gebeden tijdens de Wereldjongerendagen wordt ook aandacht besteed aan conflictsituaties en terreur waarmee de aanwezige jongeren in hun thuissituatie of via de media in aanraking komen. Paus Franciscus deed in zijn welkomsttoespraak in Błonia Park op donderdag 28 juli een beroep op het enthousiasme en de energie van de jonge generatie, eigenschappen die hij in jonge mensen bewondert. Hij drukte zijn toehoorders op het hart “niet met vervroegd pensioen te gaan,” zoals hij sommige jonge mensen ziet doen, maar daadwerkelijk iets in de wereld te veranderen. Daarbij vroeg de paus hen om in het bijzonder om te zien naar de zwakkeren in de samenleving en naar hen die geen huis hebben of hun huis zijn kwijtgeraakt. Hij daagde de deelnemers uit om het voorbeeld van Jezus te volgen en het ‘avontuur van barmhartigheid’ aan te gaan. Om bruggen te bouwen en aandachtig te luisteren naar ‘hen die we niet begrijpen, mensen uit andere culturen en volken, zelfs diegenen waar we bang voor zijn omdat we hen als een bedreiging ervaren.’
Avondwake en slotviering
Zaterdag 30 juli staat een pelgrimstocht op het programma die de jongeren naar buiten de stad voert. Daar is ‘s avonds een grote avondwake onder de sterrenhemel in aanwezigheid van paus Franciscus. Uit Nederland zullen Rowy uit bisdom Rotterdam en Lorraine uit bisdom Den Bosch op het podium plaatsnemen. Na de wake blijven de pelgrims op het veld overnachten, waar op zondag de slotviering plaatsvindt. Hier worden 1,5 miljoen jongeren verwacht. Deze H. Mis wordt rechtstreeks op tv uitgezonden: van 9.30-12.30 uur op NPO 2.
Foto 1 t/m 10: Ramon Mangold