‘Tour de France’ – Jongeren editie

Eind juli vertrok er vanuit het Aartsbisdom Utrecht een groep jongeren voor een rondreis door Frankrijk. Tijdens deze negendaagse reis gingen zij langs verschillende bedevaartsplaatsen. De organisatie lag wederom bij pastoor Zweers.

De eerste etappe ging langs Vezelay. Deze bedevaartsplaats is toegewijd aan Maria Magdalena en is een knooppunt van verschillende routes naar Santiago de Compostella. Daar woonden de jongeren de vieringen van de Gemeenschap van Jeruzalem bij. Dit vonden zij zeer indrukwekkend.
De tweede etappe was naar Lourdes. Eén van de meest bekende Maria bedevaartsplaatsen ter wereld. Ook hier werd de Eucharistieviering gevierd en de kruisweg gebeden.

De derde en laatste etappe was naar Tours. Deze historische stad is toegewijd aan de Heilige Martinus van Tours. Hij was van 371 tot 397 bisschop van deze stad. Hier bevindt zich ook zijn graftombe. In zijn nog bestaande graf liggen slechts een stuk schedeldak en een armbot, de overige botten werden verkocht ter verering als relikwie, ook in de Dom van Utrecht! Voor Utrecht is de Heilige Sint Maarten zoals hij ook wel wordt genoemd een patroonheilige. Zijn feestdag op 11 november wordt altijd gevierd met een grote lampionnen optocht.
Vanuit Tours hebben de jongeren uitstapjes gemaakt naar Saumur en Chinon. Chinon speelde een belangrijke rol in het leven van Jeanne d’Arc. De jongeren hebben een mooie reis gemaakt en fijne herinneringen om aan terug te denken.