Gepubliceerd op: dinsdag 30 augustus 2022

Van 6 t/m 11 augustus organiseerde het Aartsbisdom Utrecht twee zomerkampen: het kinderkamp (7-12 jaar) en het tienerkamp (13-16 jaar) waren ook dit jaar volgeboekt. Het thema van het kinderkamp was ‘Beestenbende’ – in de Bijbel staan veel mooie verhalen waarin dieren een belangrijke rol spelen. Voor de tieners was het thema ‘Reis door de tijd’: ze gingen via een ‘tijdmachine’ door verschillende tijdperken heen.

De zomerkampen vonden opnieuw plaats op Kampeerboerderij De Heidebloem in Haarle. Beide kampen begonnen met een Eucharistieviering. De tieners fietsten daarvoor naar de Sint Josephkerk in Nieuw-Heeten, de kinderen vierden de Mis op de kamplocatie.
De tieners verplaatsten zich vervolgens naar de tijd van de farao’s. Daar voerden ze verschillende opdrachten uit, zo liepen ze een speurtocht aan de hand van hiërogliefen en kwamen onderweg levensechte mummies tegen.
De kinderen speelden op 7 augustus spelletjes om punten te verdienen. Bij ieder spel stond een ander dier centraal. Tijdens de catechese werd gesproken over het verhaal van de Ark van Noach. God gaf Noach de kans om samen met zijn gezin opnieuw te beginnen. Tijdens de verwerkingsopdracht maakten de kinderen prachtige schilderijtjes van ieders lievelingsdier.

De tieners belandden op 8 augustus in de Middeleeuwen. Met een stalen ros legden ze een fietstocht af, daarnaast leerden ze veel over verschillende heiligen. Tot slot was er ‘s avonds een uitgebreid spelprogramma.
De kinderen luisterden ‘s ochtends naar het verhaal van Jona, die door een walvis werd opgeslokt. Daarna hebben zij aan de hand van afbeeldingen het verhaal in de juiste volgorde gelegd en zijn erover in gesprek gegaan. In de middag gingen ze naar het bos, waar ze dieren veilig terug moesten brengen naar het juiste werelddeel. Na het avondeten stond er een dierengeluidenspel op het programma. De tieners zaten verstopt in het bos en maakten dierengeluiden, de kinderen moesten raden welk dier ze hoorden.

De kinderen hoorden op 9 augustus tijdens de catechese het verhaal van Bileam en de ezel. Als verwerkingsopdracht waren er uitdrukkingen en gezegdes bedacht die te maken hebben met dieren. De rest van de warme dag zochten ze verkoeling tijdens de waterspelletjes. ‘s Avonds zat iedereen gezellig in de kring met een eigen waxinelichtje en werd dierenbingo gespeeld.
De tieners waren inmiddels aangekomen in de tijd van de ontdekkingsreizigers en avonturiers. Zij gingen dan ook op avontuur naar Hellendoorn. Daarnaast vierden zij de Mis op de kamplocatie en keken er een avonturenfilm.
De dag daarop brachten de kinderen in het zwembad door, de avond werd afgesloten met een gezellige bonte avond. De tieners waren beland in de jaren 90 van de vorige eeuw. Ze speelden met Pokémons in het bos en deden reken- en taalspelletjes. Ook zij gingen ‘s avonds los tijdens de bonte avond.