Gepubliceerd op: maandag 31 juli 2023

Vrijdag 28 juli begonnen de WJD’ers met een Eucharistieviering in de parochiekerk in Burgos. Pastoor Jochem van Velthoven (bisdom Breda) verzorgde de homilie. Hij preekte vanuit de Evangelielezing (voorgelezen door diaken Van Gaans uit het Aartsbisdom Utrecht) over het zaad dat wordt gezaaid en de grond waarin het terechtkomt.

Daarna begint de busreis naar Portugal, waar vanwege het tijdverschil bij de grens de klok een uur wordt teruggezet. Dan is het nog maar kort naar Covilhã, waar de bussen met wat tussenpozen aankomen. Het is dertig graden, maar in de kerk is het koel. De lokale parochie heet de Nederlandse groep welkom. Samen wordt de rozenkrans gebeden. Dat gebeurt in het Portugees en in het Engels en de groep bidt in het Nederlands mee. Syrisch-katholieke jongeren uit de Nederlandse groep bidden een deel van de rozenkrans in het Arabisch voor, afgewisseld met Nederlands.

De groep is te gast in de gemeenschap van de Heilige Drie-eenheid Covilhã. Deze is onderdeel van het samenwerkingsverband Parochies van Estrela Nascente. De jongeren worden er ondergebracht bij gastgezinnen. Maar eerst is er ‘s avonds in een van de dorpen (Tortosendo) een festival dat voor de Nederlandse WJD-gangers wordt georganiseerd. De burgemeester van Tortosendo loopt mee in de stoet, de Nederlandse jongeren sluiten aan.

In het gezellige amfitheater worden de jongeren welkom geheten door mensen die betrokken zijn bij de organisatie, waaronder de burgemeester en de parochiepriester die de Days in the Diocese mee coördineert. Ook bisschop Van den Hende wordt naar voren gevraagd. Hij spreekt namens de Nederlandse groepen zijn dankbaarheid uit voor het welkom en het feest dat is georganiseerd. “Al lang geleden bent u begonnen met de voorbereidingen hiervoor. We voelen ons welkom. We zijn blij dat we vandaag hier zijn en dat we het geloof delen. Voor ons is het een mooie ervaring. En ik hoop dat het voor u ook een bemoedigende ervaring zal zijn.”

Voor de jongeren is het nog niet voorbij als tegen 23.00 uur het festival eindigt. Ze gaan naar hun gastgezinnen, die hen op hun beurt nogmaals gastvrij verwelkomen met wat eten en drinken. 

Manouk (foto onder) uit de groep van het Aartsbisdom Utrecht: “Burgos (Spanje) was een geweldige stad om te zien en wordt veelal door pelgrims als tussenstop gebruikt, zo ook voor ons. In Covilhã maakten we kennis met de gastvrijheid, het lekkere eten en de mooie natuur van Portugal!”

Weekend
Op zaterdag 29 juli hadden de verschillende groepen lokaal een eigen programma. Op de ene plek waren drie dagdelen gevuld met onder meer wandelen en museumbezoek, op de andere plek was de middag vrij. De mensen van de lokale parochie hebben de jongeren veel willen laten zien. En ondertussen was er ook de gastvrijheid van de gastgezinnen.

De groepen vierden op zondag 30 juli de Eucharistie op de plekken waar ze in gastgezinnen verbleven. Op verzoek van de lokale pastoor vierde bisschop Van den Hende de Eucharistie in de parochiekerk van Covilhã. Daar was ook een groep jongeren uit Utrecht ondergebracht in gastgezinnen: zij waren dan ook aanwezig bij deze viering waarin de pastoor van de parochie en priesters van het Aartsbisdom Utrecht concelebreerden. Na de Mis volgde een maaltijd in de gastgezinnen en vervolgens reisden de WJD’ers naar Serra da Estrela, de hoogste berg in Portugal. 

Op 2.000 meter hoogte parkeren de bussen en vindt op de vlakte een klein festival plaats. Alle nationaliteiten die te gast zijn in het bisdom Guarda komen samen. Het gaat om meer dan 700 jongeren. En elke nationaliteit is gevraagd een lied te zingen op het grote podium. Onder meer Portugal en Equador doen dat, jongeren uit Guinee-Bissau, Mozambique, de Filipijnen en nog vele andere landen. Ook Mexico is vertegenwoordigd en twee Nederlandse jongeren met een Mexicaanse moeder zingen met de Mexicaanse groep mee op het podium. Nederland is als laatste aan de beurt. Vanaf het podium zingt een grote groep een lied van Acda en De Munnik.

Ook de bisschop van Guarda is deze middag aanwezig. Hij spreekt enkele woorden tot de jongeren waarin hij ze een goede verdere pelgrimage naar Lissabon wenst. Daarna is er nog meer muziek en wordt er veel gedanst. Om 20.00 uur is het festival voorbij en gaan de jongeren voor de laatste keer naar hun gastgezinnen. Na het afscheid (maandag in alle vroegte) reizen ze door naar Fatima.

Fabian Kappert uit het Aartsbisdom Utrecht kijkt tevreden terug op de afgelopen dagen: “In Burgos hebben we een mooie viering gehad in de zijkapel van de kathedraal daar. Na twee nachten in Burgos zijn we Portugal binnengereden met de bus. We verbleven hier de afgelopen dagen in gastgezinnen. Ik zat in Caria, in de buurt van Belmonte. We zijn zeer gastvrij ontvangen en hebben een zeer mooie indruk kunnen krijgen van de omgeving en een stukje van de Portugese cultuur op kunnen doen. Als afsluiting kwamen we met alle WJD-pelgrims uit het bisdom Guarda samen op de hoogste berg in continentaal Portugal om een landenfeestje te hebben. Inmiddels zijn we weer onderweg om via Fatima naar Lissabon te gaan waar het echt gaat beginnen! Lisbon, here we come!”

Video’s
Multimediakanaal Katholiekleven.nl publiceerde op 31 juli twee video’s van de WJD-reis. In de eerste vertelt jongerenwerker Sarah Mijhad van het Aartsbisdom Utrecht onderweg van Lourdes naar Burgos over de Camino, de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Bij San Sebastian liepen de jongeren op dag 3 van de reis een stukje van de route. Mijhad: “Wij katholieken hebben wat met bedevaartplaatsen. We hebben net afscheid genomen van Lourdes, ook al zo’n belangrijke bedevaartplaats. We nemen een moment om te bezinnen. Er is meer in deze wereld. Laten we ook stilstaan bij het geestelijke.”

Op dag 4 stond in het Spaanse Burgos een bezoek aan de kathedraal op het programma voor de WJD-pelgrims. Tijdens de Avond van Barmhartigheid mochten de jongeren hun zorgen, vragen en dankbaarheid bij God brengen en het sacrament van boete en verzoening ontvangen. Lisette en Shanty vertellen erover in de tweede video.

Tekst: met dank aan bisdom Rotterdam en katholiekleven.nl
Foto’s: Ramon Mangold