Gepubliceerd op: woensdag 2 augustus 2023

Maandagochtend 31 juli pikten de verschillende bussen de jongeren op in de dorpen waar ze in het weekend bij gastgezinnen hadden gelogeerd. Onderweg naar Fatima kregen de jongeren in de bus uitleg over dit bedevaartsoord. Na de dag daar doorgebracht te hebben, volgde de laatste bus-etappe naar Lissabon. Daar begon op 1 augustus het Youth Festival en was de openingsviering van de WJD. Woensdag 2 augustus hebben de Nederlandse jongeren om 12.30 uur een Eucharistieviering in de ruimte onder de kerk van São João de Brito in Lissabon. Als de techniek het toelaat, zendt katholiekleven.nl deze viering via livestream uit.

Oliwia uit Friesland kijkt nog even terug op de Days in the Diocese: “Wat een onvergetelijke ervaring! Bij mijn gastgezin in Teixoso voelde ik me meteen onderdeel van de familie. We hebben samen zoveel mooie herinneringen gemaakt, van een inspirerende rondleiding door de stad tot verfrissend zwemmen en feesten op het dorpsfeest. Uiteraard hebben we zaterdag en zondag ook samen de Eucharistie gevierd, omringd door liefde en samenhorigheid. Daarna was het tijd voor het festival in de bergen, waar we voor het eerst samen met andere WJD-gangers ons geloof hebben gevierd! De uitzichten op de berg waren adembenemend, maar niets kon tippen aan de warme momenten die we deelden tijdens gezamenlijke maaltijden. Samen rond de tafel zitten, genietend van hun culinaire kunsten, zorgde voor kostbare momenten van verbinding en geluk. Ik zal deze kostbare tijd met mijn gastgezin nooit vergeten!”

Fatima
In het Portugese bedevaartsoord Fatima verscheen Maria zes keer aan de herderskinderen Francisco en Jacinta Marto en hun nichtje Lucia dos Santos. In 2017 was de 100ste verjaardag van deze verschijningen. Voor aankomst in Fatima wordt in de bussen het middaggebed gebeden. Er wordt een lunch uitgedeeld naast het heiligdom. Alle groepen krijgen pastasalade en wat fruit en drinken. Er staan zeer veel bussen geparkeerd, die later ook allemaal naar Lissabon door zullen rijden.

De WJD’ers hebben even tijd om in hun deelgroepen de plek te verkennen. Onder meer bij de kleine kapel op de plek van de verschijningen, die werd gebouwd op verzoek van Maria. Het kleine kapelletje staat in een grotere openluchtkapel. Daar wordt de rozenkrans gebeden als de Nederlandse pelgrims er komen.

De Eucharistieviering begint iets na 15.00 uur onder een strak blauwe hemel. Voor deze internationale Mis wordt een beeld van Maria van Fatima naar het altaar in de openlucht voor de basiliek gedragen. Bisschop Van den Hende en Nederlandse priesters concelebreren. In totaal concelebreren ongeveer twintig bisschoppen en meer dan honderd priesters.

Katholiekleven.nl maakte een video over de dag in Fatima:

Na de viering gaan de groepen terug naar de bus. Aan het begin van de avond komen ze aan bij de parochiekerk die vanaf woensdag 2 augustus de catecheselocatie is. Ze ontvangen hun WJD-rugzak met een rozenkrans, t-shirt en WJD-hoed tegen de zon. Bij de WJD-pas die ze als deelnemer ontvangen zit ook een kaart voor het openbaar vervoer deze dagen. Daarna is het tijd voor de avondmaaltijd en gaan de WJD’ers naar de slaaplocatie. Dat is deze keer een schoolgebouw.

Lissabon
Dinsdag 1 augustus stond in het teken van de openingsmis. Deze was in om 19 uur in het Parque Eduardo VII, een groot park nabij het centrum van Lissabon, voor deze gelegenheid omgedoopt tot ‘Heuvel van de Ontmoeting’. Kardinaal Manuel José Macário do Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon, opende de Wereldjongerendagen officieel tijdens deze viering. Hierbij waren honderdduizenden pelgrims vanuit de hele wereld aanwezig – honderden bisschoppen en priesters concelebreerden. De sfeer op het veld zat er goed in met een stevige dosis muziek en ook het WJD-lied. De bisschoppen hadden een plek links voor op de helling van het terrein. 

Alle Nederlandse bisschoppen die deze WJD bijwonen, zijn inmiddels gearriveerd: mgr. Van den Hende (Rotterdam), mgr. Hendriks (Haarlem-Amsterdam), mgr. Mutsaerts (’s-Hertogenbosch), mgr. Woorts (Utrecht), mgr. De Jong (Roermond) en mgr. Van den Hout (Groningen-Leeuwarden). 

Foto: mgr. Woorts, mgr. Mutsaerts, mgr. Van den Hende en mgr. Hendriks met in hun midden mgr. Habib, voormalig secretaris van de nuntiatuur in Den Haag, nu bisschop in Egypte (eigen foto)

“Met welke vraag ben je naar deze WJD gekomen? Wat zoek je?” is de vraag die voorafgaand aan de Mis aan de deelnemers wordt gesteld om over na te denken. Aan het begin van de viering is het nog warm, maar daarna koelt het lekker af. Achter het hoofdaltaar komen vliegtuigen voorbij die landen op het nabijgelegen vliegveld.

Onderzoek TST
Tijdens deze Wereldjongerendagen gaat professor Monique van Dijk-Groeneboer van de Tilburg School of Catholic Theology (TST) onderzoek doen naar hoe jongeren geloof beleven in tijden van ontkerkelijking. Van Dijk doet al jaren onderzoek naar zingeving van jongeren. Daarbij probeert ze aan te sluiten bij de taal van jongeren zelf. Die ervaren vaak een grote kloof tussen hun belevingswereld en de Kerk, of kennen de Kerk of geloof überhaupt niet. Tegelijk is er een nieuwsgierigheid onder veel jonge mensen naar de waarde die geloof kan hebben voor mensen. Op de WJD hoopt Van Dijk met jongeren en begeleiders te spreken over wat zij beleven aan de WJD en wat de impact voor hun leven hiervan zou kunnen zijn. De diversiteit onder deelnemers is groot qua verhouding tot de katholieke Kerk, al zijn de meesten er wel mee vertrouwd. Van Dijk zal kwalitatieve interviews houden om vooral de taal die jongeren en hun begeleiders gebruiken voor hun religieuze of spirituele ervaringen te ontdekken.

Livestream viering 2 augustus
Woensdag 2 augustus vieren de Nederlandse WJD-jongeren om 12.30 uur Nederlandse tijd de Eucharistie in de ruimte onder de kerk van São João de Brito in Lissabon. Als de techniek het toelaat, zal Katholiekleven.nl deze viering livestreamen: klik hier.

Tekst: met dank aan bisdom Rotterdam
Foto’s: Ramon Mangold