Gepubliceerd op: maandag 24 juli 2023

Maandagochtend 24 juli verzamelden de jongeren die meegaan met de Wereldjongerendagen-reis van het Aartsbisdom Utrecht zich al vroeg op het Vredenburg. Tegenover de bekende Utrechtse concertzaal vertrokken de touringcars die hen naar Lissabon brengen. Vlak voor vertrek gaf kardinaal Eijk in elke bus de reiszegen aan de jongeren.

Voorafgaand nam hij uitgebreid de tijd om een praatje te maken met verschillende jongeren, zoals deelnemers van de internationale groep uit Wageningen en enkele jonge pelgrims die een WJD-geïnspireerd cadeautje voor de Utrechtse aartsbisschop hadden meegebracht. Ondertussen deelde pastor Anton ten Klooster oranje Wereldjongerendagen-petjes uit aan de deelnemers. Kardinaal Eijk gaat zelf niet mee naar de Wereldjongerendagen: vanuit het Aartsbisdom Utrecht zal hulpbisschop mgr. Woorts zich in Lissabon bij de groep voegen.

Bus 1, met als busleider pastor Ten Klooster, haalt in Breda nog een groep WJD-pelgrims uit dat bisdom op. Samen met bus 2 onder leiding van jongerenwerker Sarah Mijhad en de bussen uit de bisdommen Rotterdam en Roermond rijden zij deze eerste reisdag naar Parijs. Daar is ‘s middags gelegenheid om een paar uur de stad te verkennen, waarna de groep de H. Mis viert en samen dineert. Vervolgens rijden de bussen de hele nacht door naar Lourdes, waar de WJD-groep de tweede reisdag op het heiligdom zal doorbrengen met onder meer deelname aan de Internationale Mis, de Sacramentsprocessie en de Lichtprocessie.