Gepubliceerd op: dinsdag 8 augustus 2023

Een Eucharistieviering met paus Franciscus sloot op zondag 6 augustus officieel de Wereldjongerendagen in Lissabon af. Aan het eind van deze WJD-slotmis maakte paus Franciscus ook de locatie bekend van de volgende editie van de WJD: deze zal in 2027 in Seoel (Zuid-Korea) worden gehouden. Dat is pas over vier jaar, de reden is het Heilig Jaar 2025: in het kader daarvan wordt in Rome een groots jongerenfestival georganiseerd.

Op vrijdag 4 augustus was paus Franciscus aanwezig bij de Kruisweg, een vast onderdeel van de Wereldjongerendagen. Acteurs combineerden muziek, dans en toneel tijdens deze Kruisweg en er waren getuigenissen te horen van onder anderen een ex-verslaafde. De paus hield de jongeren voor dat door Jezus’ kruisoffer “lijden nooit meer zinloos is”. Paus Franciscus: “Jezus begrijpt onze pijn, onze zwaktes en tekortkomingen. … Laten we onze harten openen en ons vertrouwen in Hem plaatsen.”

Kruisweg, foto JMJ Lissabon

Zaterdagochtend 5 augustus bezocht paus Franciscus het bedevaartoord Fatima, ‘s avonds was hij aanwezig bij de wake op het veld. Zo’n 1,5 miljoen jongeren (1.000 daarvan uit Nederland) hadden de temperatuur van bijna 40 graden getrotseerd en waren (urenlang) naar het Parque Tejo gelopen om bij deze avondwake aanwezig te zijn. Ook op dit open veld zonder schaduwplekken was het erg warm.

Er was muziek en gebed en paus Franciscus sprak de jongeren toe. Hij stond stil bij het thema van deze Wereldjongerendagen (‘Maria stond op en ging met spoed’) en ging vervolgens een korte dialoog aan met de jongeren. Daarin benadrukte hij dat vreugde missionair is: “Je moet deze vreugde aan anderen geven,” aldus de paus. Na zijn toespraak werd het Allerheiligste uitgesteld voor aanbidding en werd het stil op het veld.

Foto: mgr. Woorts
Foto: mgr. Woorts

Daarna overnachtten bijna alle jongeren op het terrein, waar daags daarna de slotmis plaatsvond. In zijn homilie over de Gedaanteverandering van Jezus gaf paus Franciscus tijdens die slotmis de massa jongeren drie taken mee: stralen, luisteren, niet bang zijn. Vooral zijn oproep ‘Wees niet bang!’ herhaalde hij meermalen met nadruk. “Wees getuige van de vreugde van het geloof, van de hoop die jullie harten verwarmt en van de liefde die je aanwendt in alles wat je doet,” aldus paus Franciscus.

De zes Nederlandse bisschoppen die deelnamen aan deze WJD

Manouk Evers uit Almelo was diep onder de indruk van het slotweekend van deze WJD, zo vertelde ze aan de krant ‘Tubantia’. “Het maakt me gelukkig om met zoveel jonge mensen het geloof te beleven. Ik moet me in Nederland best vaak verantwoorden: ga jij zondags naar de kerk? Hier hoef ik daar niet bij stil te staan.”

‘s Middags keerden de jongeren terug naar de accommodatie in Lissabon om uit te rusten en de indrukken te verwerken. De volgende dag (7 augustus) startte de terugreis, met een eerste busrit van Lissabon naar Burgos. Woensdag 9 augustus zijn de jongeren terug in Nederland.

Foto’s: Ramon Mangold (tenzij anders vermeld)