Geslaagde tiende editie kinderkamp

In Ermelo vond van 9 t/m 14 augustus het tiende kinderkamp van het Aartsbisdom Utrecht plaats. In kampeerboerderij de Aalbertshoeve was er aandacht voor de verschillende beloften van God in de Bijbel. Het thema was deze week dan ook ‘Beloofd is beloofd’. Op de Facebook-pagina van het kinderkamp zijn niet alleen uitgebreide verslagen, maar ook vele foto’s van dit geslaagde kamp geplaatst. Een samenvatting:

Zondag 9 augustus ging het kamp van start met een daverende openingsshow, het afscheid van de ouders, een paar uitputtende renspelletjes en een gezellige dagsluiting. De maandagochtend begon met een Eucharistieviering, waarin ‘kampelaan’ vicaris Hans Pauw vertelde over de belofte aan Abraham. Daarna was het tijd voor spelletjes, zoals levend kwartet en rovertje. Na de lunch stelden de kinderen, na een mooi verhaal over Mozes, hun eigen 10 geboden op. Na een aantal uitputtende hindernisspellen was het tijd voor verfrissing. Water in bekertjes over de hoofden doorgeven bleek niet altijd even gemakkelijk…

Dinsdag stond ‘s ochtends het ‘scènespel’ op het programma. Daarbij moesten de verschillende groepjes dingen uitbeelden in de categorieën Bijbelverhalen, gebouwen, sporten of beroepen. De andere groepjes moesten daarbij het goede antwoord raden. De dag werd vervolgd met de catechese, die deze keer over de Brandende Bramenstruik ging. Nadat Vicaris Hans hen het verhaal uit de Bijbel had verteld, gingen de kinderen in hun eigen groepje over God praten. Je kunt Hem immers niet zien, maar Hem wel voelen of bij je dragen. Wanneer voel je steun van God?
Na de lunch was er een vossenjacht in het dorp, waarbij de kinderen allerlei zeer creatief verklede vossen tegenkwamen, zoals Elvis Presley, American Footballplayer Mauricio, Rambo, Sneeuwwitje en de clown uit Alice in Wonderland. Bij terugkomst op de Aalbertshoeve was het tijd voor verkoelende waterspelletjes. ‘s Avonds was er een minidisco, gevolgd door een aantal leuke spellen zoals ballon- en limbodansen.

Dag 4 begon met ochtendgymnastiek, waarna de eerste voorbereidingen voor de bonte avond werden getroffen en er ook weer tijd was voor sport en spel. Samen met jongerenwerkers Amanda en Samuel bracht hulpbisschop mgr. Woorts deze dag een bezoek aan het kinderkamp. Daar stond ‘s middags de meerkamp op het programma met spellen als een toren bouwen met blikken, Jenga en basketbal. De oudste deelnemers (11 en 12 jaar) mochten na een indrukwekkend spookverhaal rondom het kampvuur meedoen aan een nachtelijke boswandeling – de ‘kleintjes’ bleven bij het kampvuur om marshmallows te braden, liedjes te zingen en sterren te kijken.
De donderdag werd grotendeels in het zwembad doorgebracht. Eenmaal terug op de kampeerboerderij vertelde vicaris Hans over de Ark van Noach, waarna de kinderen een regenboog schilderden op een canvasdoekje. ‘s Avonds was de bonte avond, waarbij team rood een vlammende start maakte als de dansende brandweer. Team blauw vervolgde met een coole act waarin alles met blauw voorkwam. Toen was het tijd voor team geel dat zich als een (gele) vis in het water voelde op het podium. Team groen sloot af met een lied over de 10 geboden. Naast deze groepsacts waren er ook diverse individuele acts.

Na de slotviering op vrijdag was het (onder meer) tijd voor corvee en het ontvangen van de ouders. Ook werden de laatste punten bekend gemaakt en werd afscheid genomen van een aantal kampleiders. Vicaris Pauw: “Marit & Michiel, Renske & Pieter en Aline gaan met kinderkamp-pensioen. Een hele aderlating voor de organisatie maar we zijn hen dankbaar voor de tien jaar dat zij het mogelijk gemaakt hebben – Marit voorop.” Het verslag op Facebook wordt dan ook als volgt afgesloten: “Na jaren inzet is het tijd om het stokje door te geven. En daar werd een traantje om gelaten. Maar niet getreurd: het kinderkamp gaat natuurlijk gewoon door! We hebben een hele toffe week gehad met een ontzettend leuke groep kinderen. Nu even lekker napraten en dan opruimen. Tot volgend jaar allemaal!”