De Wereldjongerendagen (WJD) is het grootste internationale jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren, van over heel de wereld, komen bij elkaar om samen het katholieke geloof te vieren. ‘Wereldjongerendagen’ staat voor nieuwe vrienden ontmoeten, lol maken, afzien, Eucharistie vieren, andere culturen leren kennen, socializen… een indrukwekkende ervaring om nooit te vergeten!
Ontstaan van de WJD
Op uitnodiging van paus Johannes Paulus II kwamen op Palmzondag in 1984 en 1985 enkele tienduizenden, vooral Italiaanse jongeren naar Rome. De paus had zich voor deze bijeenkomsten laten inspireren door de Pelgrimage van Vertrouwen op Aarde, die de gemeenschap van Taizé sinds 1977 organiseert.
In 1986 kiest de paus, zelf een absolute wereldburger, resoluut voor de universele aanpak en nodigt hij alle jongeren van de wereld uit naar Rome. De Wereldjongerendagen waren geboren. De volgende decennia werden de dagen afwisselend in en buiten Europa georganiseerd met een regelmaat van om de drie à vier jaar. In de tussenliggende jaren werden jongeren opgeroepen om regionaal bijeen te komen op Palmzondag. Het Aartsbisdom Utrecht viert ook op deze dag een diocesane jongerendag samen met de kardinaal.
2023 Lissabon, Portugal
Paus Franciscus heeft het thema van de volgende editie van de Wereldjongerendagen onthuld. Het thema luidt: ‘Maria reisde met spoed. Lucas 1:39’. De volgende Wereldjongerendagen worden in 2023 gehouden in Lissabon. “Luister naar de stem van God, die je aanspoort om op te staan en het pad te volgen dat Hij voor je uitgekozen heeft,” zei de paus toen hij het thema bekendmaakte. “Jongeren mogen, net als Maria, elke dag hun vreugde en liefde delen met anderen.”
Voor wie?
De Nederlandse WJD-reizen zijn open voor jongeren van 16 t/m 35 jaar. Het is een katholiek evenement, maar jongeren van alle geloofsovertuigingen zijn van harte welkom. Deelnemen aan de WJD is een echte pelgrimstocht: de reis is intensief en de maaltijden en voorzieningen zijn eenvoudig.
Enkele edities verbleven we in gastgezinnen, maar vaak slapen we ook in een schoolgebouw. We verplaatsen ons naar de activiteiten via het openbaar vervoer. Dat is heel druk, maar met al die vrolijk zingende pelgrims heel gezellig!
Kosten
Het reisbedrag verschilt per editie sterk: het hangt af van de locatie. Je kunt wel rekenen op een paar honderd euro. Grote kans dat je het geld op dit moment nog niet bij elkaar hebt. Velen werken er hard voor, bijvoorbeeld via een bijbaantje om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Anderen zetten samen sponsoracties op. Hieronder enkele tips:
Gezamenlijke sponsoracties
Samen met andere jongeren die ook naar de WJD gaan, kun je in overleg met jouw parochie sponsoracties opzetten om geld in te zamelen. Dit kan met name de groepsband van een jongerengroep erg versterken en helpt ook om de parochie bij de WJD te betrekken. Hoe meer je de parochie met jouw deelname, ervaringen en enthousiasme deelgenoot kunt maken van dit grootse evenement, hoe groter de kans dat parochianen jou sponsoren. Denk dus niet alleen aan hoe mensen jou geld kunnen geven, maar ook wat jij met de ervaring van de WJD voor hen kunt doen!
Tips
Taart en cake bakken
Het verkopen van plakjes cake of stukken taart na bijvoorbeeld een (Eucharistie)viering kan een aardig zakcentje opleveren.
Kaarsen verkopen
Ontwerp op een makkelijke en goedkope manier WJD-kaarsen en verkoop deze voor en na de vieringen.
Verzamel ‘rommel’ en zet het op Marktplaats
Grijp de WJD aan om in je parochie mogelijkheden te creëren voor parochianen om hun ‘rommel’ bij jou in te leveren zodat je deze op Marktplaats kunt verkopen. Of organiseer een rommelmarkt.
Sponsorloop
Hou je van een sportieve uitdaging? Maak een (zeer) grote fiets-, wandel-, of wellicht skeeler- of schaatstocht. En laat jezelf voor die tocht door vrienden, familie en medeparochianen sponsoren.
Financiële ondersteuning door parochie of familie
Misschien dat je parochie en parochiebestuur jou een warm hart toedragen en je financieel zouden willen en kunnen ondersteunen. Of misschien heb je een gulle opa en oma of oom en tante, die je wellicht (een deel van) het reisbedrag cadeau zouden willen doen…
Collecte
Vraag de pastoor of er een collecte gehouden mag worden ter financiële ondersteuning van deze pelgrimsreis. Zorg dat tijdens de viering iemand vertelt over de WJD en dat er na de viering op de jongerenstand ook nog informatie ligt en er vragen kunnen worden gesteld.
Globaal programma
Met elke editie worden verschillende reizen aangeboden. Je kunt een lange reis volgen waar je nog vrijwilligerswerk gaat doen. Anderen fietsen erheen (als het in Europa is). Weer andere reizen bieden een korte reis aan met alleen de ‘days in the diocese’ en de ‘slotweek’. Houd dus goed deze website in de gaten voor meer informatie!
Days in the Diocese
Deze dagen zijn bedoeld om het gastland te leren kennen. Je verblijft in een gastgezin of op een locatie en leert daar de lokale bevolking hun cultuur kennen.
Slotweek
Dan volgen de Wereldjongerendagen in de stad. In 2023 zal dat Lissabon zijn. Drie ochtenden is er een Nederlands programma met catechese. In de middagen en avonden: jongerenfestival met muziek, theater, discussie en nog veel meer. Hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus, de kruisweg, de avondwake onder de sterrenhemel en de indrukwekkende slotviering met paus Franciscus en honderdduizenden jongeren.
Voorbereiding nodig?
Meestal worden door de bisdommen en andere organisaties weekenden georganiseerd ter voorbereiding op de WJD. Zo leren de deelnemers elkaar (beter) kennen, kunnen sponsoracties worden gehouden en wordt er al verdiept in het thema. En mocht je naar Lissabon willen fietsen, dan moet er getraind worden!
Reünie?
Meestal vinden er van alle organisaties wel reünies plaats. Zo kunnen de deelnemers elkaar blijven ontmoeten, ontstaan vriendschappen en worden herinneringen gedeeld.
Meer informatie? Links –>